Nevjerojatan obrat u slučaju kina Europa: Sud odlučio da Matić i ekipa ostaju u kinu!

Putem društvenih mreža brzinom munje proširila se vijest da kino Europa ostaje otvoreno. Tu informaciju na svom profilu na Facebooku objavio je Boris T. Matić, direktor Uprave Umjetničke organizacije Zagreb Film Festival. Toj objavi priložio je sudsko rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu koje je dobio u petak.

Nakon što je u četvrtak navečer prikazan posljednji film kojom se ekipa kina Europa oprostila od svoje vjerne publike, u petak su ključeve kina iz ZFF-a trebali predati Gradu Zagrebu, međutim, došlo je do neočekivanog obrata.

Kako je u kratkom telefonskom razgovoru za tportal rekao voditelj kina Europa Hrvoje Laurenta, danas je trebala biti primopredaja, a ova odluka je i njih iznenadila.

‘Prije sat vremena odvjetnik nam je donio sudsko rješenje. Sigurno krećemo s projekcijama, no sad smo sjeli i nazdravili rakijom’, rekao je Laurenta za tportal te dodao da su već raselili dio opreme. S programom će krenuti čim sve vrate u prvobitno stanje. Kako nam je rekao Laurenta, oni su pokrenuli postupak u kojem su se žalili na neutemeljeno otkazivanje ugovora.

Tužitelji su, odnosno UO ZFF, stoji u odluci Trgovačkog suda, u roku podnijeli zahtjev na koji je Grad Zagreb bio dužan odgovoriti najkasnije 90 dana prije isteka roka na koji je Ugovor sklopljen, dakle do 1. ožujka ove godine, odnosno do 28. veljače.

‘Stoga je dopis grada od 28. ožujka dan izvan propisanog zakonskog roka od 90 dana prije isteka roka na koji je Ugovor sklopljen, a pored toga on uopće nije dan u onom obliku kojeg Zakon propisuje’, navodi Sud objašnjavajući da je u dopisu ‘trebalo biti izrijekom napisano da Grad Zagreb neće tužiteljima ponuditi sklapanje novog Ugovora o zakupu, a ne da se umjesto toga postavlja zahtjev tužiteljima da predaju objekt u posjed Grada’.

Trgovački sud ovu je svoju privremenu odluku (važeću do pravomoćnog okončanja parničkog postupka) donio jer je potrebno provjeriti je li ‘ovakvo potpuno odbijanje’ Grada da s UO ZFF-om sklopi novi Ugovor, ‘makar i na kraći rok, doista nužno i svrsishodno’, imajući u vidu potrebe preuređenja objekta, ali i kulturno značenje svih aktivnosti koje se odvijaju u kinu Europa, stoji u rješenju.

Kad je Grad Zagreb u travnju objavio da dosadašnjoj upravi kina Europa neće produljiti ugovor o najmu te da moraju iseliti do 1. lipnja zbog navodne renovacije, građani su 9. travnja organizirali prosvjed pod nazivom ‘Ne damo kino’, a u znak podrške Matiću i ekipi u međuvremenu se oglasio niz predstavnika hrvatskih i europskih institucija i profesionalaca. Među njima su i slovenski filozof Slavoj Žižek, američka glumica i kćerka Charlieja Chaplina Geraldine Chaplin, generalni direktor mreže Europa Cinemas Claude-Eric Poiroux te tim Sarajevo Film Festivala.

Matić je krajem travnja najavio da će borbu za kino Europa nastaviti pravnim putem, s obzirom na snažnu pravnu osnovu njihovih molbi za produljenje ugovora.

Izvor: tportal.hr