Nijedna veledrogerija u BiH ne želi da uveze lijek za epileptičare

Veliki humanitarac iz Gradiške Dragoslav Šinik pola svoga života proveo je pomažući drugima. Prilikom njegovog gostovanja na portalu Micro mreža Šinik je ponovio sve svoje poduhvate i probleme sa kojima se i danas susreće.

Šinik kaže da brojna djeca koja imaju poteškoće u razvoju, a posebno ona koja imaju epileptične napade ne bi smjeli biti bez lijeka ‘Klizma diazepam’, kojeg nije moguće nabaviti u Bosni i Hercegovini.

‘Nijedna veledrogerija na prostorima BiH, a ima ih mnogo, jednostavno ne želi da uveze lijekove koji su prijeko potrebni za djecu sa smetnjama u razvoju, pogotovo klizmu diazepam, bez kojeg nijedna porodica koja ima takvo dijete ne bi smjela biti ni sata, kamoli dana ili mjeseca. U pitanju je profit, a ne dobrobit ljudi, što je strašno’, kazao je Šinik.

Šinik putem svojih kontakata iz inostranstva nabavlja lijekove za porodice u cijeloj BiH. Njegov svaki dan je borba za svako dijete, kako kaže, ustaje ujutro u pet časova, dva sata pregleda poruke kome trebaju lijekovi, naručuje ih od prijatelja iz inostranstva i ide tamo gdje ga prevoznici zovnu da ih sačeka kako bi im predao lijek. Zbog toga je postao junak ne samo Gradiške, nego cijele Bosne i Hercegovine, što su pokazali i sinoćnji komentari u emisiji:

”Prosto nevjerovatno da još postoje ljudi koji se bore za tuđe – naše probleme, šta reći plemeniti čovječe, živ ti bio nama dugo dugo godina. Prosto nevjerovatno”, i brojni drugi koji Šiniku šalju podršku u njegovoj borbi i humanom radu.

untitled image

Najviše zahvalnosti kamiondžijama

Kako je istakao Šinik, ogromnu zahvalnost u trenutnoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa duguje kamiondžijama, bez čije pomoći bi teško ostvario svoje zacrtane ciljeve, a to je da svaki lijek pronađe svog mališana.

Dragoslav i dalje nastavlja da radi i to od 0 do 24 časa, a nedavno je primio i poziv ministra Šeranića, koji je obećao maksimalnu pomoć. Iako je ministar rekao da su drogerije jedine ustanove koje mogu da se bave uvozom ovog lijeka, za sada zainteresovanih nema, a kako Šinik kaže, sve je stvar profita.

Šinik se zahvaljuje i firmi “Euro express” koja besplatno dostavlja lijekove na adrese roditelja djece sa smetnjom u razvoju.

Izvor: Micro Mreža