Njemačka vratila Nigeriji 20 brončanih artefakata

FOTO : Reuters

Njemačka je predala 20 beninskih brončanih artefakata iz svojih muzeja Nigeriji i tako postala posljednja u nizu evropskih zemalja koja je vratila umjetničke artefakte u zemlje Afrike odakle su potekli.

Ranije ove godine Njemačka je s Nigerijom potpisala deklaraciju o primopredaji svih 1.130 beninskih bronzanih artefakata, odnosno reljefnih skulptura, a koji su se do sada nalazili u njemačkim muzejima.

Primopredaji su prisustvovali nigerijski ministar vanjskih poslova Geoffrey Onyeama i ministar informiranja Lai Mohammed, kao i njemačka ministrica kulture i medija Claudia Roth i predstavnici njemačkih muzeja, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Prije više od 200 godina britanski vojnici su otuđili na hiljade bronzanih odlivaka skupltura tokom racije na tada osvojenu Kraljevinu Benin.

Skulpture su, nakon toga, završile u raznim institucijama od Novog Zelanda i Njemačke do SAD-a, a najveća kolekcija artefakata se nalazi u Londonu.

Nigerijski ministar informiranja pozvao je Britanski muzej da Nigeriji vrati više od 900 bronzanih beninskih artefakata iz svoje kolekcije.