Oštra nula u Abraševiću: Panel diskusija ‘Nelegalna deponija i eksproprijacija zemljišta u Mostaru’ – Gošće Amna Popovac i Gordana Katana

Udruženje Oštra Nula iz Banja Luke u ovoj izbornoj godini organizirala je kampanju naziva „Kada jedan dan vrijedi četiri godine“, sa sloganima „Neka razum pobijedi!“ i „Glasaj razum(no)!“. Cilj kampanje je motivirati građank/e da iskoriste svoje pravo i izađu na izbore. Kampanja se sastoji iz dva dijela: online koji obuhvaća obrazovno-informativni sadržaj na društvenim mrežama i offline dio koji se sastoji od posjećivanja dvanaest gradova diljem BiH u kojima se sa građankama i građanima vode razgovori o problemima u njihovoj zajednici i o važnosti izlaska na izboru.

U okviru offline kampanje, Oštra nula je u suradnji sa OKC Abrašević i udrugom Eko Dvogled organizirala 20.9. panel diskusiju ”Nelegalna deponija i eksproprijacija zemljišta u Mostaru.” Na panel diskusiji učestvovali su Amna Popovac, aktivistkinja i predsjednica Udruženja „Eko dvogled“ Husein Oručević, politikolog i novinar, dok je razgovor moderirala dugogodišnja aktivistkinja i novinarka Gordana Katana.

U razgovoru poslije diskusije Amna Popovac nas je podsjetila na probleme vezane za deponiju Uborak, povijest ekološke bombe Hercegovine i moguća rješenja te o problemima koji nose sa sobom gradnja koridora Vc mostarskom rutom, gdje pored mogućih ekoloških posljedica, postoji diskriminacija stanovnika povratnike u južnim dijelovima Mostara. Gordana Katana je govorila detaljnije o kampanji Oštre nule, odazivu i reakcijama građanki i građana na panel diskusije, njihovim strahovima i dala mišljenje na pitanje može li razum pobijediti na kraju.

🎙️ Pripremio Nikola Rončević

🎧 Muzika:
🎹 Poppy Ajudha – NO!
🎹 Sally Shapiro – Falling Clouds

Poslušaj: