Otvorena izložba ‘Fragmenti šarenog svijeta’ autorice Maje Rubinić

Izložba slika akademske slikarice Maje Rubinić pod nazivom ‘Fragmenti šarenog svijeta’, otvorena je sinoć u Centru za kulturu Mostar.

“Ciklus fragmenti šarenog svijeta je ustvari sve što čovjek može zamisliti. To šarenilo je tu kao i sve ostalo. Likovne imaginacije su samo različite prizme gledanja, odnosno doživljaja ili mišljenja, pa bih to nazvala mojom trenutnom vezanosti za takvu vrstu gledanja” rekla je Rubinić.

Dodala je kako ne misli da je umjetnost ovdje u puno nezavidnijoj poziciji u odnosu na sva ostala zanimanja.

“Mostar, kao grad, voli umjetnost, a znamo i da umjetnici vole Mostar”, rekla je. Umjetnici koji dolaze kod nas dolaze sa svojim iskustvima zemalja, rada, gradova. Oni isto tako imaju svoje misije i borbe. Gotovo neizostavno ostaju očarani Mostarom. Kontinuirano i organizirano ponavljati proces u kom otvarate prostor za slobodu umjetnika, gdje iste te tuđe slike pomažu nama da se bolje vidimo, je ipak nešto” zaključila je akademska slikarica Majan Rubinić.

Izložba je postavljena u okviru projekta “Mostar-ProstoriKojiPokreću” koga finansija Vlada Velike Britanije a provode organizacije People in Need Bosnia and Herzegovina, OKC Abrašević, Nešto više, Agencija lokalne demokratije Mostar te Everyday Peace. 

(AbrašRadio)