Premil Petrović, No Borders Orchestra: Ranjivost je osnova hrabrosti

Simfonijski orkestar No Borders Orchestra, vođen dirigentskom palicom Premila Petrovića, otvorio je u petak, 15. septembra u OKC Abrašević svoj ‘Embracing Vulnerability Tour’.

Prigliti ranjivost je nešto važno, jer je u suštini poruka ljubav. Dok ne prihvatite samog sebe i sopstvenu ranjivost ne možete ni prihvatiti drugoga. Prihvatiti sopstvenu ranjivost ne znači biti žrtva, nego znači biti hrabar u životu.” – Premil Petrović / Foto: Monika Bazina

No Borders Orchestra je simfonijski orkestar kojeg čine profesionalni muzičari iz svih zemalja nekadašnje Jugoslavije. Orkestar je oformljen 2012. godine s ciljem prevazilaženja stereotipa, nacionalizma, rasizma, ksenofobije i homofobije kroz klasičnu muziku. NBO povezuje visoku umjetnost sa pozivom na novu vrstu komunikacije i podizanje sveukupne društvene svijesti, kako na našim prostorima, tako i globalno.

Turneja ‘Embracing Vulnerability’ suočava nas sa stvarnošću savremene krize, prije svega ratom u Ukrajini, ali i s njim povezanim nestabilnostima u našem regionu.

No Borders Orchestra u OKC Abrašević / Foto: Monika Bazina

“Važno je da svi shvatimo gde smo upravo sada i da smognemo hrabrosti da se suočimo s našim trenutnim društvenim, fizičkim, ekonomskim i ekološkim nesigurnostima i ranjivostima. Ovom turnejom NBO nas poziva da ovu krizu vidimo kao priliku za promenu, otvorimo se i duboko preobrazimo svoj način života.”, navode.

Nakon Mostara, slijede nastupi 17. septembra u Novom Sadu (Sinagoga) i 19. septembra u Mariboru (Festival Maribor).

Nakon dobro posjećenog koncerta u OKC Abrašević, o konceptu turneje, izboru repertoara i općem društvenom stanju, razgovarali smo s umjetničkim direktorom i dirigentom No Borders Orchestra Premilom Petrovićem.

Pripremio: Nikola Rončević
Tonska realizacija: Ahmed Voloder

Muzika:
Queensland Symphony Orchestra – Edward Elgar – Enigma Variations, Op.36_ IX., Nimrod

Poslušaj: