Radio dvorište #6: Adnan Bratić i Titove pjesme

Adnan Bratić, dobitnik prošlogodišnje nagrade Mak Dizdar za prvu neobjavljenu zbirku koja je dodijeljena u sklopu manifestacije Slovo Gorčina u Stocu, gostovat će na sedmom izdanju Radio dvorišta.

Bratić će u razgovoru sa voditeljem Ronaldom Panzom razgovarati o svojoj zbirci Titove pjesme, kao i o svojim spisateljskim počecima. Dotaknut će se koncepta zbirke, priče o filozofiji grada kao organizma i šetnji kao okidača poetskih skica.

Radio dvorište je simulacija radijske emisije uživo u prostoru, a program Radio dvorišta profilirao se kao platforma za promociju alternativne kulture i novijeg književnog stvaralaštva.

Adnan Bratić (Mostar, 2000.) studira Engleski jezik i književnost na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru. Prevodio je i pisao novinsku kolumnu za portale Tacno.net i Preokret.info, te je sarađivao s portalom AbrašRadio na projektu “Mostovi Hercegovine”. 2022. godine, stručni žiri Festivala kulture “Slovo Gorčina” dodijelio mu je nagradu “Mak Dizdar” za najbolju neobjavljenu zbirku poezije pod imenom “Titova blues”, koju iduće godine izdaje Buybook pod imenom “Titove pjesme”. Pored pisanja i prevođenja, ima iskustva u stand-up komediji.

O zbirci piše član žirija Festivala “Slovo Gorčina” i urednik Marko Tomaš:

Rukopis izvorno nazvan Titova ulica, u odnosu na druge rukopise pristigle na natječaj za nagradu ‘Mak Dizdar’ 2022. godine, pažnju je privlačio jasnim i precizno izvedenim konceptom. Bio je to odraz zrelog promišljanja teme s kojom se mladi autor uhvatio u koštac. Fotografskim pristupom Adnan Bratić proveo nas je, poput turističkog vodiča po mjestima koje svaki grad želi skriti od namjernika, ulicom koja se poteže kroz cijeli grad, ulicom koja je žila kucavica samog grada ali i cesta kojom iz njega možete otići. Ulica je to čiji život nam prikazuje sve kontradikcije suvremenog društva, ulica koja spaja prošlo i sadašnje i guši mogućnosti budućeg. Adnan Bratić sve je to uspio oslikati konciznim i oštrim pjesmama kojima su u fokusu stvari svakodnevne i opipljive ali koje o istom trošku ukazuju na neostvareno ali ne i nemoguće. Prikazani svijet je mikrokozmos umornog i odavno urušenog ali nikada do kraja izgrađenog društva. Kroz prizore iz života jedne jedine ulice Bratić, čini mi se, uspijeva vjerno prikazati stanje u kojemu se nalazi cijeli naš planet a s njime i čovječanstvo.

OKC Abrašević, 24. januara s početkom u 19 h
Ulaz slobodan


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).