Beogradski KC Grad u posjeti Abraševiću || 20 godina OKC Abrašević

Zimski program obilježavanja 20 godina OKC Abrašević 22. decembra otvaramo gostovanjem prijatelja iz beogradskog Kulturnog centra Grad.

18:00 h – RADIO DVORIŠTE:

Naš gost je Dejan Ubović, bivši novinar, kulturni radnik, jedan od pokretača regionalne radijske mreže CrossRadio te direktor KC Grad. U sklopu programa Radio dvorište u OKC Abrašević govorit će o radu KC GRAD, važnosti i iskustvima nezavisne kulture u Beogradu, ali i radu nezavisnih medija prilikom otpora autoritativnom sistemu, posebno kroz primjer rada radija B92 prilikom svrgavanja miloševićevske diktature, kao i o radu poslijeratnog regionalnog uvezivanja radijskih stanica kroz mrežu CrossRadio. Poseban osvrt bit će na aktualni književni program KC GRAD koji uključuje izdavanje i promociju novih autora iz Srbije, regiona i svijeta, kao i podršku malim izdavačkim kućama i snaženje kritičkog mišljenja. Gostovanje Dejana Ubovića i prezentacija književnog izdavaštva KC Grad te mladih autora Srbije i regiona u OKC Abrašević podržao BH Telecom.

21:00 h – KC GRAD ŽURKA:

Nakon razgovora, za muzički dio večeri pobrinut će se ekipa iz kolektiva All Stars, mlade elektronske snage nastale u KC GRAD, u srcu Beograda. DJ-evi ovog kolektiva su se velikom brzinom etablirali kao mlade nade beogradske klupske scene te su se tako našli i na radaru regionalne. All Stars je proizvod nebrojenih aftera i neprospavanih noći, nakon kojih su shvatili da vole da prave mnogo dobre žurke. Njihov stil jednako je uzbudljiv – tu se zvuci ghetto techna stapaju sa raznim pravcima elektronske muzike latinske Amerike, stvarajući jedinstveno klupsko iskustvo i apsolutnu pometnju na plesnom podiju.

Ulaz slobodan.


REG.LAB je projekt usmjeren izgradnji kapaciteta i vještina umjetnika i kulturnih radnika za regionalno i međunarodno djelovanje. Proizlazi iz postojećih iskustava i suradnji te nastavlja razvijati regionalnu i europsku razmjenu, stvarajući dinamične programe umjetničke razmjene između kulturnih centara i proizvodeći znanja o novim participativnim modelima djelovanja temeljenima na dokazima. Projekt provodi konzorcij sastavljen od partnerskih organizacija iz šest zemalja Jugoistočne Europe – predvođen je Kooperativom – Regionalnom platformom za kulturu i projektnim partnerima: Anibar (Kosovo), Društvo Asociacija (Slovenija), NKSS from (Srbija), Jadro Association | Јадро Асоцијација | Jadro Asociacioni (Sjeverna Makedonija), Operacija grad (Hrvatska) i OKC Abrašević (Bosna i Hercegovina)