Reg.Lab: OKC Abrašević u posjeti Anibaru iz Peje na Kosovu

Kino Jusuf Gërvalla

Organizacija Anibar iz Peći na Kosovu ugostila je Omladinski kulturni centar Abrašević 25. novembra u sklopu programske razmjene na Reg.Lab projektu.

Prilikom posjete članova OKC Abrašević  razmjenjena su radna i životna iskustva sa kolegama iz Anibara, te su prezentirane Mape koje te pokreću, odnosno Mape nevidljivih mostova.

To je aktivnost OKC Abrašević koja se realizira u sklopu projekta Mostar: Prostori koji pokreću, a kojom se želi sačuvati kolektivna memorija Mostara od zaborava, na način da se u fokus stavljaju zaboravljeni i zanemareni dijelovi grada koji odudaraju od post-ratnih narativa Mostara podijeljenog nevidljivom linijom. Ovaj model smo predstavili članovima Anibara kao mogućnost na koji način se i Peja može mapirati, te smo time izgradili most za daljnju suradnju.

Hamam u Peji iz 15. vijeka
Zgrada Bankkos

Nakon prezentacije i razgovora u praktičnom dijelu smo prošetali Pejom sa domaćinima, gdje su nam pokazali mjesta koja oni smatraju objektivno važnim za svoj grad, ali i ona koja za njih imaju subjektivni značaj. Neka od mjesta koja smo posjetili su zgrada u stilu socijalističkog brutalizma Bankkos, hamam iz Peje odnosno staru tursku banju iz 15. stoljeća i utvrđenu kamenu kuću Kulla kakve su bile zidane u periodu 18. i 19. vijeka.

Povodom ove kulturne razmjene razgovarali smo sa članicom Anibara, Ondrom Anadoli te volonterima Armandom Krasniqijem i Blendom Gjakolijem.

Pripremio: Nikola Rončević
Tonska realizacija: Ahmed Voloder

Muzika:
Genc Morina – Something to lose
Genc Morina – O2 (instrumental)

Poslušaj:

REG.LAB je projekt usmjeren izgradnji kapaciteta i vještina umjetnika i kulturnih radnika za regionalno i međunarodno djelovanje. Proizlazi iz postojećih iskustava i suradnji te nastavlja razvijati regionalnu i europsku razmjenu, stvarajući dinamične programe umjetničke razmjene između kulturnih centara i proizvodeći znanja o novim participativnim modelima djelovanja temeljenima na dokazima. Projekt provodi konzorcij sastavljen od partnerskih organizacija iz šest zemalja Jugoistočne Europe – predvođen je Kooperativom – Regionalnom platformom za kulturu i projektnim partnerima: Anibar (Kosovo), Društvo Asociacija (Slovenija), NKSS from (Srbija), Jadro Association | Јадро Асоцијација | Jadro Asociacioni (Sjeverna Makedonija), Operacija grad (Hrvatska) i OKC Abrašević (Bosna i Hercegovina).