20 godina OKC Abrašević: Otvaranje biblioteke i prezentacija novih maršruta

Omladinski kulturni centar Abrašević ove godine obilježava dvadeset godina od revitalizacije rada i ideje Abraševića kao mjesto edukacije i razvoja kulture. U sklopu obilježavanja rođendana, Most na Suhom će godinu obilježavati bogatim i probranim kulturnim sadržajima te edukativnim projektima i aktivnostima.

Foto: Nikola Rončević

Pozivamo vas 25. aprila u 17:00 časova na otvaranje biblioteke OKC Abrašević i prezentaciju novog ciklusa Maršruta u okviru Mapa nevidljivih mostova, a ovim putem ćemo najaviti i izlazak knjige Bogadanović vokabular.

Povodom događaja, Ronald Panza, autor bloga Urbs blog iz kojeg je ponikla knjiga, govorit će o važnosti biblioteke i njenim budućim namjenama, predstaviti novi ciklus interaktivnih i edukativnih šetnji te će najaviti skoro izdavanje knjige. Moderator prezentacije bit će novinar AbrašRadija, Nikola Bačić.

Biblioteka OKC Abrašević će zauzeti stvarni prostor s policama, a ostatak svojih potreba rasporedit će po cijelom prostoru centra. Namjera je knjižnim sadržajima, koliko je moguće, ispuniti praznine u knjižnom fondu grada Mostara, prije svega sa literaturom suvremenog, ali i klasičnog teorijsko-filozofskog formata. Ona će biti prije svega namijenjena razvoju obrazovanja mladih ljudi, a posebno će biti na raspolaganju studentima u njihovom radu. Osim knjižničkog programa, biblioteka će nuditi i razne edukativno-društvene programe kao što su radionice, književne promocije i razgovori te edukacije iz raznih znanstvenih programa.

Maršrute: Mapa nevidljivih mostova su interaktivne i edukativne šetnje gradom čiji je osnovni cilj traganje za skrivenim, nevidljivim ili zaboravljenim, a historijski značajnim lokacijama u Mostaru, kako bi se stvorila svijest o gradu kao živom entitetu koji se rodio, rastao, živi, umire i ponovo se rađa. Novi ciklus u ovoj godini postavlja dvije nove rute: Industrijsku zonu i Glavnu ulicu.

Knjiga u izradi, Bogdanović vokabular, nastaje iz želje za ispunjavanjem praznina i pukotina u tijelima gradova koji još uvijek traže svoju sreću. Dio je Urbsa, urbanističkog bloga na AbrašRadiju, kao prilog izučavanju javnog prostora u Mostaru, gradu čuvenog Partizanskog spomen-groblja, remek-djela protomajstora Bogdana Bogdanovića.

Događaj je podržan kroz Projekat ,,Mostar – Prostori koji pokreću”, a kojeg financira vlada Ujedinjenog Kraljevstva.


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).