Husein Oručević: Šta je nama PCB, a šta COVID-19?

Prijatelji, nema nikakve razlike između PCB i COVID-19. Jedno ubija na rate, drugo na prečac. Gradska vrhuška je lagala građane, a danas lažu doktore i granične službe.

Piše: Husein Oručević

U maju mjesecu 2019. godine mogli smo vježbati, mogli smo na slučaju otkrivanja PCB (sastojak piralena) u mulju pročišćivača istrenirati sistem, institucije, inspekcije…

Mogli smo isprobati i zdravstvenu/higijensku zaštitu i odbranu, jer su zaposleni na pomenutim pročišćivačima iskašljavali krv, žalili se na loše uslove rada i zdravstvene tegobe, radili su bez zaštitne opreme. Nije ih mali broj. Radi se o dvadesetak osoba koje su trovane svakodnevno.

Civilna zaštita je mogla još tada biti uključena u cijeli proces razotkrivanja krivaca za trovanje građana, no nikome od nadležnih nije padalo na pamet da pokrene procedure kojima bi Mostarce zaštitili, sačuvali njihovo zdravlje, osigurali im čistu Neretvu, ulice, parkove, zrak i zemlju. Da su procedure funkcionirale (od onih na nivou Federacije, preko Kantona do Grada), mi bismo već u ljeto prošle godine raskrinkali kriminalnu mafiju koja je naše novce pretvorila u stranačku dobit i lični profit.

Vrhuška grada je krila od Mostaraca dokumente o otrovnim materijama, lagala građane, a poneki su se pravili ludi i govorili da ne znaju pročitati simbole (PCB, PAH…) kancerogenih i mutogenih elementa. Tužiteljstvo je također sporo odrađivalo svoj dio posla.

Voditeljica današnjeg Kriznog stožera FBiH gđa. Jelka Milićević se u toku parlamentarne rasprave o nađenim opasnim materijama (PCB/piralen) u Mostaru ponašala nonšalantno i neodgovorno, baš onako kako je neki dan, krajnje glupo i neinformirano reagirala na informacije o opasnost od epidemije COVID-19 u BiH. Agropedološki zavod FBiH su proglasili neodgovornim, nestručnim – onima koji podižu bezrazložnu paniku.

Hoće li na isti način ušutkivati dokaze o broju zaraženih od COVID-19? Hoće li isto tako prešućivati smrtne slučajeve? Naša krivična prijava čeka već više od godine dana.

Neodgovorni su, da je sistem radio, mogli biti tamo gdje im je i mjesto – u zatvoru, a Mostar je tokom jeseni (2019.) mogao imati izbore, nove ljude koji bi uspravili grad. Isti neodgovorni i kriminalni tim danas nas “vodi” kroz epidemiju COVID-19.

Prijatelji, nema nikakve razlike između PCB i COVID-19. Jedno ubija na rate, drugo na prečac. Gradska vrhuška je lagala građane, a danas lažu doktore i granične službe.