Sveučilište u Mostaru promoviralo 40 doktora znanosti

Foto: SUM

Sveučilište u Mostaru u srijedu je promoviralo 40 doktora znanosti uz prigodnu svečanost u Sveučilišnoj galeriji u Kampusu Rodoč.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić tom prilikom istaknuo je kako doktorandi ovim činom ostvaruju drugu dimenziju u društvu. Postaju, kako ističe, oni koji trebaju mijenjati društvo s jedne strane, ali i dati novu perspektivu budućnosti s druge strane. Napomenuo je kako, prema Eurostatu, najrazvijenija društva u Europi, poput Finske, Danske i Švedske, za znanost izdvajaju oko 3,5 posto BDP-a, dok BiH izdvaja 0,2 posto.

“Najrazvijenije zemlje na svijetu poput Koreje i Izraela izdvajaju 4,2 posto. To nam govori da živimo u društvu kojemu će trebati promjena. Ipak mislim da nema nitko pozvaniji od vas da bude predvodnik promjena. Promjene su teške i tvrde. Nikada na tom putu promjena nemojte zaboraviti etičku dimenziju doktora znanosti. Nije lako biti doktor znanosti, to sa sobom nosi mnoge obveze i dužnosti”, poručio je rektor Tomić.

Prorektor za znanost i razvoj Sveučilišta u Mostaru Ivo Čolak je naglasivši kako je, pored 40 doktoranada danas, ukupno na Sveučilištu u Mostaru promovirano 463 doktora znanosti od prve promocije nakon rata.

Naglasio je kako se u današnje vrijeme teško baviti znanošću ili umjetnošću, ali dodao da se taj put bira iz dva razloga.

“Prvi je iznimna kvaliteta i intelektualna vrijednost kao i upornost svih vas. Osim rijetkih iznimaka, poslijediplomske studije upisuju najbolji studenti, oni koji prednjače, oni koji imaju najveći prosjek. Pored toga, velik je razlog ljubav prema ovomu poslu koja je važna da bi bili najbolji”, zaključio je prorektor Čolak.