Zagušljivi dim spustio se u Mostar: Gost bubnjar Nikola Švenda

Foto: OKC Abrašević

Bend Zagušljivi dim iz Čakovca, u sastavu Martin Geček, David Lesjak i Nikola Švenda, povezao nas je prošlog vikenda prostranstvima ida, pretvarajući se na pozornici OKC Abrašević u monolit iz Kubrickove Odiseje.

Zagušljivi dim inspiraciju traži u svjetovima oko nas i u nama samima, ima za glavnu misiju mantrično glazbeno putovanje s ciljem istraživanje čudesnog, jezivog, nepoznatog i onoga što nam se samo čini poznatim. Dim simbolizira izgovorenu istinu, promjenu i neuhvatljivost.  

Do sada su objavili albume ‘Kranjecovi krugovi pakla’ i ‘Dolina kralja Viktora’, ‘Plava Lilly’, album sa pjesnikinjom Tinom Čatlaić a potpisuju i muziku za kazališnu predstavu ‘Kralj Lear’ kazališne skupine Dada iz Čakovca.

Povodom njihovog koncerta u Mostaru razgovarali smo sa bubnjarem Nikolom Švendom koji nas je proveo kroz nastanak, inspiraciju, dosadašnji rad i buduće planove Zagušljivog dima.

Pripremio Nikola Rončević

Muzika
Zagušljivi dim – Dolina kralja Viktora

Poslušaj:


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).