132: Borjana Nikolić / Svetlana Spajić / Onomatobleja 108

Drugo ime za slobodu #132:

▶ Snimke nedavnog brutalnog ubistva Georgea Floyda na ulicama Minneapolisa u državi Minnesota obišle su svijet. Protesti diljem SAD-a ne jenjavaju, #BlackLivesMatter poručuju demonstranti sad već iz svih 50 američkih država, a protesti se nastavljaju održavati i u manjim sredinama.⠀ ⠀ Nakon što se u strahu pred demonstrantima sakrio u bunker u Bijeloj kući, Donald Trump je protekle sedmice na američke ulice u pomoć pozvao i vojsku. Osude američkog rasizma i policijske brutalnosti dolaze sa svih strana. Svjedočili smo nastavku ubistava i tokom demonstracija. Policija je počela fizički napadati i hapsiti čak i novinare koji izvještavaju s lica mjesta, na snagu je nastupila i izvjesna medijska blokada, te je uveden i policijski sat u čak 40 američkih gradova. Povodom dešavanja u Americi, posjetili smo Rochester u državi New York. Tamo nas je u razvoj situacije uputila Borjana Nikolić, edukatorica neprofitne organizacije Uncommon Schools koja upravlja javnim charter školama u New Jerseyu, Massachussetsu i New Yorku, te koja za cilj ima upravo osnaživanje i akademsku afirmaciju marginaliziranih slojeva američkog društva.

▶ U okviru projekta Mostovi Hercegovine, u dijelovima u kojima smo razgovarali sa stručnim gostima, a sve u cilju približavanja kulturnog krajolika mladim ljudima kao određenog oblika socijalne nade, uz ekologe, biologe, fotografe, alpinisite, speleologe, svoje su istaknuto mjesto zadobili i dva čuvara muzičkih priča – Damir Imamović i Svetlana Spajić. Ovaj put donosimo vam razgovor sa Svetlanom Spajić, slavnom tradicionalnom pjevačicom iz Srbije koja je, kako i sama kaže, porijeklom s krasa. Razgovarali smo o zdravim vezama između prošlosti i sadašnjosti, o komunikaciji među različitim naraštajima te o mjestu koje u svemu zauzimaju priča i tehnika tradicionalnih pjesama.

▶ Onomatobleja se trudi biti u koraku s vremenom i prostorom. Stoga vas u 108. izdanju vodimo u srednji vijek. Zajedno sa Ivorom Terencem, Omerom Hodžićem, Zdenom Pičetom i Nikolom R. hodite bespućima povijesne zbiljnosti, gdje će biti pokrivena vruća tema. Riječ je o misnom slavljima godine gospodnje 1220. Zbog tajanstvene plućne pošasti, iz Konstantinopola misno slavlje je prebačeno u Zadar. Omiški gusari se protive, mletačko plemstvo podržava, a Zadrane niko ništa ne pita.


Drugo ime za slobodu – svakog ponedjeljka od 22 do 23 h na talasima RADIO OTVORENA MREŽA #blm #blacklivesmatter #rasizam #borjananikolić #sad #borisfilipić #svetlanaspajić #ronaldpanza #mostovihercegovine #onomatobleja