20 godina OKC Abrašević: Koncert Svetlane Spajić

Svetlana Spajić majstorica je pjevanja koje ne izumire. Obično se o njemu govori kao o tradicionalnom pjevanju, a zapravo je riječ o formi komunikacije kojom se smanjuje samoća, osigurava pamćenje i ponekad osvjetljava put u mraku. Pjevanje je uvijek određeni oblik transfera onih starijih na mlađe, ritual tjelesno-duhovne memorije. Svetlana Spajić, čuvarica je nasljeđa pjesme kraških, šumskih i riječnih krajolika, pjesama „kantalica“, „na glas“, „na bas“ i drugih formi i oblika. U Abraševiću je njena kreativna aura samo podvukla i nadogradila dušu sevdahu. Kao svestrana osoba, osim u radu sa tradicionalnim grupama, kao i svojom Pevačkom družinom Svetlane Spajić, ostvarila je i ostvaruje značajne suradnje sa važnim avangardnim i suvremenim muzičarima i muzičarkama kao što su William Basinski, grupa Zeitkretzer, Anthony Hegerty, Boris Kovač te velikim zvijezdama svjetske etno muzike poput Stelle Chiweshe i Sainkho Namtchylak.

U svijetu pozorišta odjeknuo je njen nastup u predstavi o životu Marine Abramović u režiji velikog Roberta Wilsona. Njena nova značajna suradnja i nova potvrda širokog interesa i rada je suradnja sa muzičarima Guidom Moebiusom i Andreasom Stecherom s kojima je osnovala avangardni bend Gordan.

Svetlana Spajić će nastupiti u sklopu obilježavanja 20 godina OKC Abrašević 25. marta 2023. godine s početkom u 21:00 h. Ulaz slobodan. EVENT

Događaj podržan kroz projekt Mostar – Prostori koji pokreću

Svetlana Spajić i Damir Imamović – Konjuh planinom (Uživo u Abraševiću 2014.):


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).