Svijet mora djelovati odmah kako bi deaktivirao klimatsku tempiranu bombu

Foto: VWP

Svijet sada treba hitnu akciju kako bi deaktivirao “klimatsku tempiranu bombu” koja će osloboditi katastrofalne učinke na okoliš i klimatski slom, rekli su znanstvenici Ujedinjenih naroda (UN) u posljednjem od svoja četiri velika izvješća o procjeni vladama u ponedjeljak, prenosi svijetkulture.com.

Vlade moraju “brzo, duboko i trenutačno” smanjiti globalne emisije ugljičnog dioksida, stakleničkog plina koji najviše doprinosi klimatskim promjenama uzrokovanim ljudskim djelovanjem, kako bi počele smanjivati ​​godišnje emisije do 2025. i prepoloviti ih do 2030., prema konačno sažetom izvješću UN Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC). Ova smanjenja ugljičnog dioksida moraju se provesti globalno i u svim industrijama ako se žele temperaturne promjene zadržati na ili ispod opasnog praga od 1,5 stupnjeva Celzija iznad predindustrijskih temperatura, rekao je IPCC.

Znanstvenici su upozorili da prelazak ovog praga od 1,5 C uvelike povećava rizik od susreta s prijelomnim točkama koje bi mogle pokrenuti nepovratan klimatski slom — poput potpunog kolapsa većine ledenih ploča Grenlanda i Zapadnog Antarktika; što će prouzrokovati ekstremni toplinski valovi; jake suše; vodeni stres; i ekstremne vremenske prilike u velikim dijelovima svijeta.

“Klimatska tempirana bomba otkucava. Ali današnje izvješće IPCC-a vodič je kako deaktivirati klimatsku tempiranu bombu. To je vodič za preživljavanje čovječanstva”, glavni tajnik UN-a António Guterres rekao je na konferenciji za novinare.