Aphra Tesla: Borba za prava živih i mrtvih umjetnika II 20 godina OKC Abrašević

Aphra Tesla, interdisciplinarna umjetnica, borkinja za prava živih i mrtvih umjetnika i osnivačica Vijeća za otkrivanje zločina u umjetnosti koje od 2021. godine djeluje sa središtem u Transnacionalnoj gerilskoj umjetničkoj školi GT22 u Mariboru.  Kao jedna je od naših važnih novijih umjetničkih zidarki OKC Abrašević je odabrala kao mjesto i utočište za premijerno izvođenje svoje video trilogije ‘Arhitektura i seksualnost: KENOTAF’, koja je početak nastavka njenog istraživačkog puta.

Zvučnu osnovu performansa čine tri psalma, odabrana iz longitudinalne intermedijske transverzale zvučne postavke ‘Tod mit Vorteil (Smrt s koristi)’, koja je, između ostalog, pretrpjela sabotažu kupovine i krađu autorskih prava, zbog čega sada invazivno luta po cijeloj zemaljskoj kugli. Psalmi ‘Smrt s koristi’ dobijaju sliku i mjesto oporavka uz video snimke iz tri simbolična prostora – crkve, groblja i brutalističke zgrade. Upravo tu je subverzivna najava novog shvatanja i procjene vrijednosti.

Aphra Tesla Operating System čine Aphra Tesla (režija, dramaturgija, muzika, poezija, glas), Lara A. Capparotto (kamera), Ramaida Osim&Huxtrl (haking), Yugovicheva&UHI-U (produkcija), a premijera trilogije u OKC Abrašević desila se 4. novembra. Tim povodom o slobodi u umjetnosti za naš radio govori Aphra Tesla.

Razgovarao: Ronald Panza
Tonska realizacija: Ahmed Voloder

Muzika:
Aphra Tesla – Einsamkeit

Poslušaj:


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).