Dani Stotrojke: Kanal 103 i skopska nezavisna muzička scena || 20 godina OKC Abrašević

Februarska muzička okupljanja u sklopu programa 20 godina OKC Abrašević nastavljamo druženjem sa prijateljima iz Skopja. Naši gosti stižu ispred nezavisne radijske kuće Kanal 103 i labela Stotrojka. Kroz radijsku slušaonicu, film, javni razgovor i koncert upoznat će nas sa vibrantnom makedonskom alternativnom muzičkom scenom. Ne propustite:

RADIO SLUŠAONICA KANAL 103 – 17. februara od 19:00 h

Kanal 103 je višedecenijski rasadnik avangardne muzike i ideja. Kao jedina nezavisna neprofina radijska stanica u Makedoniji, startao je s emitiranjem skvotirajući nacionalne frekvencije još 1991. godine. Danas nosi kultni status i veliko poštovanje publike u Makedoniji, ali i šire. Član nekadašnje regionalne radijske mreže CrossRadio. Zajedno sa stanicama Radio Študent (Ljubljana), Radio Student (Zagreb), Radio Roža (Rijeka), Kulturanova (Novi Sad), Art365 (Podgorica) i AbrašRadio (Mostar) dio je regionalne radijske mreže Next You. Pored medijskog programa, Kanal 103 ima i label ‘Stotrojka’ koji okuplja i promovira najbolju nezavisnu muziku u Makedoniji. 

“Stotrojka je, sa svim svojim dosadašnjim garniturama, kontinuitet identiteta, jer je sama po sebi, po vokaciji, postojan izvor rafiniranih muzičkih ukusa koji se prije svega koncentrišu tamo, na frekvenciji koja je praktično endemska u Republici Makedoniji.” – Tina Ivanova (Utirinski vesnik 10/06/09, „Stotrojka – Mit koji živi“)

“Slušatelj bi prepoznao program jer niko drugi u Skopju ne pušta muziku od Franka Zappe do post-rocka, od Kraftwerka do modernog techna.” – prof. Rajko Muršić (Univerzitet u Ljubljani)

“Mislim da je ta radijska stanica jedno od mojih najdražih mjesta na svijetu, kao mali je satelit koji plovi svemirom, zračeći radost iz hladnih labirinata ludila.” – Daniel Potter, The White Funz

KONCERT: Joana Risteska + Todor Karakolev – 17. februara od 21:00 h
RADIO DVORIŠTE: Joana Risteska i Todor Karakolev – 18. februara od 18:00 h

Joana Risteska je instrumentalistica iz Skopja sklona klasičnoj, filmskoj i eksperimentalnoj rock muzici. Trenutno se bavi eksperimentima sa analognom tehnologijom i različitim pedalama u pokušaju da svoj gitarski zvuk proširi u orkestralne dimenzije. Istražuje različite zvukove, utapa ih u duboki reverb, chorus, šalje ih na putovanja po raširenim loopovima i nanizanim slojevima. Svake sedmice vodi emisiju na Kanalu 103.

Todor Karakolev je pjevač i elektro producent koji stvara emotivne kompozicije sa promišljenim, društveno angažiranim tekstovima. Njegova muzika bešavno spaja različite žanrove: mutantski techno, post-disco, italo-disco, svo vrijeme zadržavajući sofisticirano poštovanje za makedonsku folk i pop tradiciju. Njegovi nastupi su privlačni i energični, plesna muzika sa mračnim i uvrnutim seksipilom.

PROJEKCIJA FILMA ‘Ako nikoj ne sviri’ Gjorgjija Janevskog – 18. februar – 19:00 h

Film ‘Ako nikoj ne sviribavi se fenomenom čuvenog makedonskog underground benda Bernay’s Propaganda i njegovog gitariste i frontmena Vaska Atanasoskog. Prati svakodnevne izazove s kojima se vođa benda Vasko Atanasoski mora nositi kako bi radio to za što živi. Na tom putu su razne vrste prepreka i ponekad ludi i apsurdni incidenti. Vasko se sa teškom stvarnosti nosi hrabrošću, humorom i golom odlučnošću. Muzika je njegova cjeloživotna misija. Muzika mu je promijenila život, a sada je vrijeme osvete. Sve pod duhovnim vodstvom Joy Divisiona, The Clasha, Gang of Four, Fugazi i Minor Threata. Saznajte kako je bend sa skoro 200 koncerata godišnje odbio biti diktiran novcem i ostao vjeran principima nezavisne proizvodnje i DIY etike.

Autor filma Gjorgji Janevski (Skopje, 1972.) filmski je radnik i kritičar i urednik radija Kanal 103. Filmske studije završio je na Bolonjskom univerzitetu u Italiji, a filmom se počeo baviti pisanjem kritika i eseja za različite novine. Na Kanalu 103 svake sedmice govori o filmu, popularnoj kulturi, a vodi i žive radijske muzičke nastupe.

Ulaz na sve događaje besplatan.

REG.LAB je projekt usmjeren izgradnji kapaciteta i vještina umjetnika i kulturnih radnika za regionalno i međunarodno djelovanje. Proizlazi iz postojećih iskustava i suradnji te nastavlja razvijati regionalnu i europsku razmjenu, stvarajući dinamične programe umjetničke razmjene između kulturnih centara i proizvodeći znanja o novim participativnim modelima djelovanja temeljenima na dokazima. Projekt provodi konzorcij sastavljen od partnerskih organizacija iz šest zemalja Jugoistočne Europe – predvođen je Kooperativom – Regionalnom platformom za kulturu i projektnim partnerima: Anibar (Kosovo), Društvo Asociacija (Slovenija), NKSS from (Srbija), Jadro Association | Јадро Асоцијација | Jadro Asociacioni (Sjeverna Makedonija), Operacija grad (Hrvatska) i OKC Abrašević (Bosna i Hercegovina).