Jesenji program 20 godina OKC Abrašević

20godinaOKCAbrašević

Nakon uspješnog polugodišnjeg okupljanja prijatelja i umjetničkih zidara povodom obilježavanja 20 godine od obnove rada, Omladinski kulturni centar Abrašević poklanja svojim sugrađanima/kama još muzičkih i izvedbenih poslastica. Na redu je jesenja edicija rođendanskog programa:

Rođendanski party: Domaći igraju21. oktobar 2023. – 21:00 h

Jesenju ediciju slavlja otvaramo radno. Troje probranih disk džokeja angažirano je da slavljeničkim repertoarima udarnički animiraju zvučni kombinat i ugriju našu koncertnu salu za kraće i hladnije dane koji dolaze. Nastupaju:

MIDI BRIGADE je solo projekat Nedima Čišića, polovice kultnog mostarskog elektronskog sastava Vuneny. Gaji mračniji zvuk, taljen u kombinaciji računara i MIDI i analognih instrumenata. Iza sebe ima niz regionalnih muzičkih saradnji (Goribor, Ti i dr.), a posljednih godina muzički kontribuira i na filmskim i teatarskim projektima. U OKC Abrašević su ostale zapamćene njegove muzičke rubrike Tužni utorak, Antičetvrtak, Pleksus Beats i Elektromaterijal na kojima je redovno prezentirao svoju riznicu zvuka.

LUBNYA je mlada mostarska DJ-ica koja je danas već i šire prepoznatljiva po svojim kulerski naelektriziranim setovima. Njene nastupe karakteriziraju impresivne kombinacije živih udaraljki i elektronskih beatova te zarazna mjera kojom dozira techno u plesni podij. Ovu noć je slušamo kao jednu od najobećavajućih DJ-ica na mostarskoj elektronskoj sceni.

LOBO TOMSKI je beli mag Abraševog zvuka. Njegovi nastupi već su prizivali drevna šumska bića, akumulirali dinosaurske suze i dizali kolektivni imunitet pred navalom toksičnih nepogoda našeg grada, detaljno šmirglajući uši vernim domaćima koji uvek ciče, poskakuju, kvrckaju i vrište kada Tomski ponese svoje duboke kotlove teške od kickova, buke i power elektronike. Za rođendansko slavlje Tomski je pripremio poseban meni. Domaći se raduju.


Aphra Tesla Operating System – Performans ‘Arhitektura in seksualnost: KENOTAF’4. novembar 2023. – 21:00 h

Aphra Tesla, interdisciplinarna umjetnica, borkinja za prava živih i mrtvih umjetnika i osnivačica Vijeća za otkrivanje zločina u umjetnosti koje od 2021. godine djeluje sa središtem u Transnacionalnoj gerilskoj umjetničkoj školi GT22 u Mariboru.  Kao jedna je od naših važnih novijih umjetničkih zidarki OKC Abrašević je odabrala kao mjesto i utočište za premijerno izvođenje svoje video trilogije ‘Arhitektura i seksualnost: KENOTAF’, koja je početak nastavka njenog istraživačkog puta. Zvučnu osnovu performansa čine tri psalma, odabrana iz longitudinalne intermedijske transverzale zvučne postavke ‘Tod mit Vorteil (Smrt s koristi)’, koja je, između ostalog, pretrpjela sabotažu kupovine i krađu autorskih prava, zbog čega sada invazivno luta po cijeloj zemaljskoj kugli. Psalmi ‘Smrt s koristi’ dobijaju sliku i mjesto oporavka uz video snimke iz tri simbolična prostora – crkve, groblja i brutalističke zgrade. Upravo tu je subverzivna najava novog shvatanja i procjene vrijednosti. Aphra Tesla Operating System čine Aphra Tesla (režija, dramaturgija, muzika, poezija, glas), Lara A. Capparotto (kamera), Ramaida Osim&Huxtrl (haking), Yugovicheva&UHI-U (produkcija).


KONCERT: Jimmy Barka Experience18. novembar 2023. – 21:00 h

Ljubljanski Jimmy Barka Experience je ritmički tour de force, trio sastavljen od dva DJ-a i bubnjara. Čine ga renomirani jazz perkusionista Marjan Stanić (Žambo Žoet Workestrao, Vasko Atanovski bend) i dva vrsna producenta i DJ-a Borka i Bakto, inače zaslužni za spas popularne ex yu funk, soul, disc i rock’n’roll muzike 1960-ih i 1970-ih od zaborava, a koje izvode u sklopu projekta Tetkine radosti. Bend vuče naziv iz filma ‘Kad budem mrtav i beo‘ (1967.) Živojina Pavlovića i lika Džimija Barke, propalog, netalentiranog ex yu pjevača. JBE zvuk funkcionira kao kolaž pun nepredvidljivih preokreta, šareni miks stilova, od funka, breaka, afra, hip hopa, pa sve do turske psihodelije i Balksploitationa. Muzika je stopostotno petljanje na licu mjesta, ponavljanje, rasviravanje, a trake nastaju kroz samu svirku, evoluiraju, mijenjaju se i bivaju polirane. Jimmy Barka iskustvo je autentični spoj modernog i tradicionalnog ritma. Marjan izvodi lepezu plesnih ritmova na perkusijama i klasičnom bubnju, a prate ga četiri gramofona, sempleri, efekti i elektronski audio kolaži začinjeni poznatim replikama iz ex yu kinematografije. Rezultat ovog kreativnog spoja je instrumentalna i slikovita plesna muzika bogata vrhunskim humorom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.


KONCERT: Svojat25. novembar 2023. – 21:OO h

Svojat je ljubljanska trojka koja tačka potez od no-wavea, avangardnog bluesa i saharskog punka, pa sve do beefheartskog ludizma i slobodne improvizacije. Ključni sastojak ovdje je bunjuelska poezija frontmena Andreja Fona, toliko ekspresivna da ni nepoznavanje slovenskog jezika ne umanjuje estetski doživljaj. Bass Ive Poderžaja kombinira funkciju ritmičkog i solo instrumenta, proširujući tako harmonijske vektore gitare i saksofona. Bubnjanje Vida Drašlera vuče korijene iz jazza i free improva, matematički je intrigantno, a zvučno poetično. Istoimeni prvijenac Svojata proglašen je 2020. godine na Radiju Študent za slovenski album godine. 2023. godine izlazi njihov drugi album. Svojat čine iskusni muzičari slovenske alternativne scene, kaljeni u nizu važnih sastava: Borghesia, Volk in 7 kozliček, Žoambo Žoet Workestrao, Olfamoštvo, Strahujarji, Oholo, Barka tone in bele plombe, Horda grdih, Zmajev rep, Drašler-Balžarosky-Drašler, Buče 4 i mnogim drugim.

Ulaz na sve događaje je besplatan.


Rođendanski party podržalo Ministarstvo kulture i sporta Bosne i Hercegovine
Ostatak programa podržao projekt Mostar: Prostori koji pokreću koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva