Omer Hujdur iz “Jer nas se tiče”: Situacija na deponiji nikad gora (Audio)

Situacija na deponiji je trenutno katastrofalna, odavno upozoravamo na to ali sada je situacija gora nego ikada”, rekao je za AbrašRadio nekadašnji predsjednik a sada član Inicijative „Jer nas se tiče“ koja je za sutra najavila blokadu deponije Uborak.

„Za sutra najavljeno okupljanje i izlazak na deponiju je poruka vlastima da nećemo trpjeti takvo stanje, a koje ugrožava živote građana Mostara. Nećemo čekati na dugoročna rješenja koja oni nameću, jer je to pokušaj bacanja magle u oči stanovnicima i ljudima okupljenim oko inicijative, nisu ponudili rješenje“ rekao je Hujdur.

Audio: Omer Hujdur “Jer nas se tiče”

On je rekao kako je pričati o zatvaranju deponije suludo ako je nepoznato šta je rješenje.

„Gdje će biti deponija, gdje će biti spalionica, ili neko treće rješenje? To nam nisu rekli ni ponudlii i zbog toga je ponovo okupljanje. Tražimo da se sa deponijom, dok traje odlaganje, uredno gazduje i da imamo čvrste garancije da će se prebaciti negdje drugo te da se skrate rokovi. Od prvog dana naši zahtjevi su isti: zatvaranje deponije, izmještanje na drugu lokaciju, zaštita okoline i podzemnih voda od zagađenja“, rekao je Hujdur.

Komenatarišući današnje izjave čelnih ljudi grada Mostara, gradonačelnika Marija Kordića i predsjednika Gradskog vijeća (GV) Mostara Salema Marića, kako je najavljena blokada projekat stranke Narod i pravda, Hujdur ističe kako im izjave ne stoje.

Audio: Omer Hujdur “Jer nas se tiče”

„Iniciativa postoji mnogo prije od osnivanja Naroda i pravde na ovim prostorima. Nikada niti jedna politička organizacija nije ostvarila niti će ostvariti utjecaj na udruženje. Cilj udruženja je zaštita građana od ovakvih političara kao što su njih dvojica, čije su ambicije političke i iznad interesa građana. Prvi, Kordić, je ostavio doktorski poziv da bi došao na vlast, a Marić je bio spreman da pokrade bošnjački narod da bi se održao na vlasti, što je priznao u kamere.  To su dva šupljaka grada Mostara, koji nisu donijeli niti će donijeti, ništa dobro Mostaru“, rekao je Hujdur.

Istakao je kako su i razgovarali sa federalnom ministricom okoliša i turizma Nasihom Pozder te da se na prvu ruku činilo da će raditi u ineteresu naroda.

„Međutim što je razgovor duže trajao sa pomenutim dvojcem, ona se udaljavala od volje da pomogne narodu i počela da traži izgovore kako bi zadovoljila interese njih dvojice, baš kao što je radila prijašnja ministrica. Čak je opravdala plan prilagođavanja pravdajući da Mostar nema drugo rješenje, a ovo je najlošije rješenje za grad Mostar“, rekao je on.

Na kraju je komentarisao izjave Kordića i Marića kako je planski rađeno da se deponije blokira pred Božić i Novu godinu.

Audio: Omer Hujdur “Jer nas se tiče”

„Nemamo planovve koliko će blokada trajati. Nećemo ugroziti građane, mi nismo kao Salem Marić i Mario Kordić, nećemo ugroziti ni novogodišnje ni božićne blagdane, tako da građani ne trebaju da se brinu“, zaključio je Hujdur.

(AbrašRadio)