Darko Jovičić i izložba “Ekvilibrijum” u OKC Abrašević

U organizaciji Inicijative za kulturno umjetnička događanja (IKUD), OKC Abrašević ugostio je 6. maja umjetnika Darka Jovičića i njegovu izložbu ‘Ekvilibrijum’.

https://www.facebook.com/AbrasevicOKC
OKC Abrašević
IG: balancerart/

Izložba je bazirana na digitalnom umjetničkom konceptu koji Darko istražuje i stvara već nekoliko godina, točnije od kraja 2019. godine koji od početka nosi naziv BALANCER”.

Balanser, onaj koji balansira predstavlja Darka kao umjetnika koji pokušava doći do one zlatne sredine koja vodi ka savršenstvu života, a nju pokušava ostvariti upravo kroz umjetnost. Fokusiran je na simetriju yinga i yanga, borbu dualizma i suprotnosti te istraživanje binarnog svijeta u nama i oko nas. Na ovaj način Darko pronalazi svoj mir kroz prikazivanje binarnog svijeta kao cjeline u kojoj razlika nema.

Digitalni radovi nastali su grafičkom manipulacijom različitih vektorskih oblika, kao i kombiniranjem fotografije i programskih alata te postavljanjem konačne forme u efekat ogledala, čime se vizualno predstavlja ideja samog koncepta – simetrija, balans. Ta simetrija je često eksplozija boja, tekstura, geometrijskih elemenata, linija i oblika koji se preklapaju, prepliću i umnožavaju.

Povodom izložbe sa Darkom Jovičićem razgovarali smo o njegovom konceptu, o tome između čega moraju balansirati umjetnici u BiH, kao i o njegovim budućim planovima.

Razgovor donosi Nikola Rončević

Poslušaj: