Zimski program 20 godina OKC Abrašević

20godinaOKCAbrašević

Četvrti blok obilježavanja 20 godina OKC Abrašević nastavlja okupljati stare i nove prijatelje progresivne ideje mostarskog Abraševića. Spremili smo bogat i raznovrsan sadržaj kojim zatvaramo cjelogodišnju proslavu. Ulaz na sve događaje je besplatan, dobro došli.

22. decembar – 19:00 h – Radio dvorište: Dejan Ubović, KC GRAD

Zimski program obilježavanja 20 godina OKC Abrašević 22. decembra otvaramo gostovanjem prijatelja iz beogradskog Kulturnog centra GRAD. Naš prvi gost je Dejan Ubović, bivši novinar, kulturni radnik, jedan od pokretača regionalne radijske mreže CrossRadio te direktor beogradskog KC Grad. U sklopu programa Radio dvorište u OKC Abrašević govorit će o radu KC GRAD, važnosti i iskustvima nezavisne kulture u Beogradu, ali i radu nezavisnih medija prilikom otpora autoritativnom sistemu, posebno kroz primjer rada radija B92 prilikom svrgavanja miloševićevske diktature, kao i o radu poslijeratnog regionalnog uvezivanja radijskih stanica kroz mrežu CrossRadio. Poseban osvrt bit će dat na aktualni književni program KC GRAD koji uključuje izdavanje i promociju novih autora iz Srbije, regiona i svijeta, kao i podršku malim izdavačkim kućama i snaženje kritičkog mišljenja. Gostovanje Dejana Ubovića i prezentacija književnog izdavaštva KC Grad te mladih autora Srbije i regiona u OKC Abrašević podržao je BH Telecom.

22. decembar – 21:00 h – DJ Party: All Stars, KC GRAD

Nakon razgovora, za muzički dio večeri pobrinut će se ekipa iz kolektiva All Stars, mlade elektronske snage nastale u KC GRAD, u srcu Beograda. DJ-evi ovog kolektiva su se velikom brzinom etablirali kao mlade nade beogradske klupske scene te su se tako našli i na radaru regionalne. All Stars je proizvod nebrojenih aftera i neprospavanih noći, nakon kojih su shvatili da vole da prave mnogo dobre žurke. Njihov stil jednako je uzbudljiv – tu se zvuci ghetto techna stapaju sa raznim pravcima elektronske muzike latinske Amerike, stvarajući jedinstveno klupsko iskustvo i apsolutnu pometnju na plesnom podiju.

9. februar – 𝟏𝟗:𝟎𝟎 𝐡 – 𝐏𝐫𝐨𝐣𝐞𝐤𝐜𝐢𝐣𝐚 𝐟𝐢𝐥𝐦𝐚: ‘𝐊𝐨𝐧𝐭𝐚𝐤𝐭’ (𝟐𝟎𝟏𝟕.) 𝐌𝐢𝐡𝐚𝐣𝐥𝐚 𝐎𝐛𝐫𝐞𝐧𝐨𝐯𝐚

Program dalje nastavljamo druženjem s novosadskim darkerima i mašinistima, njihovom čeličnom zvučnom proizvodnjom i bogatim iskustvom njegovanja nezavisne kulture. Uz industrijsko varničenje uživo upoznat ćemo se s underground scenom Novog Sada i aktualnim izdanjima sa labela Crime:Scene Records. Muzički dokumentarni film ‘Kontakt’ autora Mihajla Obrenova istražuje alternativnu i underground muzičku scenu Novog Sada, pokrivajući period od 1989. do 2017. godine. U dva i pol sata donosi razgovore sa 140 sagovornika, a time i s preko 500 bendova. Osim što prikazuje lokalnu kulturnu scenu, bilježi pamćenje na društvene probleme unutar kojih se razvijala te priča univerzalnu priču o undergroundu, prijateljstvu i ljubavi prema alternativno zvuku.

𝟐𝟏:𝟎𝟎 𝐡 – 𝐒𝐥𝐮𝐬̌𝐚𝐨𝐧𝐢𝐜𝐚 𝐂𝐫𝐢𝐦𝐞:𝐒𝐜𝐞𝐧𝐞 𝐑𝐞𝐜𝐨𝐫𝐝𝐬 – 𝐃𝐉 𝐈𝐧𝐪𝐮𝐢𝐬𝐢𝐭𝐨𝐫

Crime:Scene je net-bazirana neprofitna izdavačka kuća i promoter/organizator scenskih događaja. Izdavačka kuća je okrenuta prema underground muzičkoj sceni u bivšoj Jugoslaviji. Otpočela je 2001. godine kao organizacija događaja pod imenom ScenaFest. Kasnije se transformisala u forum pod nazivom Dark:Scene. Kako je broj članova foruma rastao, sve je počelo da mutira u online izdavačku kuću i još veću organizaciju događaja. Isprva kao Dark:Scene izdanja, posle kao Crime:Scene Records. Danas promovišu ExYu dark i underground muziku putem YouTube kanala, snimaju live video zapise i demo snimke, organizuju koncerte i žurke sa glasnom muzikom te izdaju online dark umetnike sa područja ExYu. Iza sebe imaju preko 800 različitih muzičkih, umetničkih i edukativnih događaja, te 165 izdanja na labelu. Za mostarski događaj, DJ Inquisitor je spremio specijalnu plejlistu.

10. februar -𝟏8:𝟎𝟎 𝐡 – 𝐑𝐚𝐝𝐢𝐨 𝐝𝐯𝐨𝐫𝐢𝐬̌𝐭𝐞: 𝐌𝐢𝐡𝐚𝐣𝐥𝐨 𝐎𝐛𝐫𝐞𝐧𝐨𝐯, 𝐂𝐫𝐢𝐦𝐞:𝐒𝐜𝐞𝐧𝐞 𝐑𝐞𝐜𝐨𝐫𝐝𝐬

Čovjek iza Crime:Scene Records, Mihajlo Obrenov, poznat i kao miKKa, srbijanski je muzičar, producent i filmski reditelj. Isprva tonac i producent brojnih underground bendova poput f.O.F., War Engine, Tamerlan, Odvojena stvarnost, CPR, Crna Barbi, Drop Dead, 3D Rošava Pipe, CutNPaste, muzičku karijeru otpočeo je kao pjevač i gitarista u punk bendovima Klef i Mind Control. Od 1997. kompozitor je i frontmen kultnog benda dreDDup, a kao vokal i gitarista bio je dio punk sastava Mefisto. 2003. godine okuplja eksperimentalni jazz projekat Prozor, 2004. punk bend Lignjoslav. Od 2008. djeluje i kao DJ Inquisitor, a iste godine pokreće industrial bend MRT s kojim, između ostalog, sarađuje i sa pjesnikom Daliborom Radovancem. 2002. godine počinje studirati filmsku režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu pod mentorstvom Vlatka Gilića. 2003. režira svoju prvu pozorišnu predstavu ‘Footfalls’, prema tekstu Samuela Becketta, a 2005. predstavu ‘U malom dvorcu’ autora Stanislawa Ignacyja Witkiewicza. Autor je muzike za niz dokumentaraca i predstava: Poslednja Krappova traka (2002.), Enkel (2017.), Do daske (2022.) i Mamula All Inclusive (2023.), reditelja Aleksandra Reljića. Vodio je projekat ‘Horor na filmu kroz istoriju’ i ‘Umetnost pravljenja filma 101’, serije predavanja za mlađe ljubitelje filma, snima underground filmove i muzičke spotove za alternativne bendove, a 2005. godine snima svoj prvi dugometražni film ‘Život uspavanih sećanja’. Slijede distopijski film ‘Araneum’ (2010.), te ‘Kontakt’ (2017.) dokumentarni film o muzičkoj sceni Novog Sada. Od 2004. godine piše za online web-zine Helly Cherry. 2008. godine pokreće online zajednicu i izdavačku kuću Crime:Scene Records koja se bavi ex-yu dark muzikom. Label je potpisao preko 200 izvođača i organizovao preko 800 događaja, uključujući koncerte, izložbe, projekcije filmova i predavanja. Iste godine počinje voditi radijsku emisiju Total War posvećenu underground muzici Srbije i regiona, koja se emitovala na radiju RockTheBalkans u Francuskoj. Od 2009. je urednik časopisa Adrenalin, također posvećenog alternativnoj muzici i kulturi. Godinama organizira DJ večeri darkerske muzike kao i Dark Festival.

10. februar –𝟐𝟏:𝟎𝟎 𝐡 – 𝐊𝐎𝐍𝐂𝐄𝐑𝐓: 𝐝𝐫𝐞𝐃𝐃𝐮𝐩 (𝐦𝐚𝐬𝐬𝐚𝐜𝐫𝐞 𝐢𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐚𝐥) + 𝐌𝐑𝐓 (𝐨𝐥𝐝 𝐬𝐜𝐡𝐨𝐨𝐥 𝐢𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐚𝐥/𝐞𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥)

dreDDup je massacre industrial bend iz Novog Sada. Aktivni su od 1997. i jedni su od pionira ovog zvuka u Srbiji. Iako ne vole žanrovske etikete, svoj zvuk nazivaju mešavinom industrial rok i demonik elektronik big beat muzike. dreDDup iza sebe ima 10 studijskih albuma koji su izdavani kako u Srbiji, tako i u inostranstvu (USA, Japan, Francuska, Engleska, Poljska). Tokom godina radili su na projektima vezanim za film i pozorište, a njihovi solo nastupi takođe imaju multimedijalnu strukturu. Jedan su od retkih domaćih bendova koji iza sebe ima nekoliko evropskih turneja te koji je sarađivao sa velikim imenima industrial rock scene. Njihovi nastupi su okarakterisani kao energični, opasni i ispunjeni elementima teatra. Trenutno rade na svom novom albumu. MRT je oldschool industrial experimental projekat iz Novog Sada. Originalno započet 1999. kao eksperimentalni kućni projekat pod imenom Mocky Llock, 2003. kratko nastupajući pod pseudonimom Prozor, a od 2008. postaju MRT i menjaju svoj zvuk. Postava benda se menjala u više navrata, trenutno je čine dr. Death na vokalima i Inkvizitor na elektronici. Bend iza sebe ima 10 studijskih albuma pod imenom MRT i nekoliko kolaboracijskih izdanja. MRT zvučno istražuje muziku snova i pana je nojzičnom eksperimentalnom elektronikom. Ponajviše će se dopasti ljubiteljima Davida Lyncha, Throbbing Gristle i Einsturzende Neubauten.

14. februar – Dan oslobođenja – od 21:00 h – Domaći igraju: MIDI Brigade + DJ Lubnya + Lobo Tomski

Impresije s jesenjeg rođendanskog partyja sa domaćima tražile su nastavak reanimacije Abraševog zvučnog kombinata. Slavimo dvije decenije našeg prostora, ali je 14. februara i rođendan našeg grada. Za dvostruko slavlje pobrinut će se probrana domaća disk džokej trojka: MIDI BRIGADE je solo projekat Nedima Čišića, polovice kultnog mostarskog elektronskog sastava Vuneny. Gaji mračniji zvuk, taljen u kombinaciji računara i MIDI i analognih instrumenata. Iza sebe ima niz regionalnih muzičkih saradnji (Goribor, Ti i dr.), a posljednih godina muzički kontribuira i na filmskim i teatarskim projektima. U OKC Abrašević su ostale zapamćene njegove muzičke rubrike Tužni utorak, Antičetvrtak, Pleksus Beats i Elektromaterijal na kojima je redovno prezentirao svoju riznicu zvuka; LUBNYA je mlada mostarska DJ-ica koja je danas već i šire prepoznatljiva po svojim kulerski naelektriziranim setovima. Njene nastupe karakteriziraju impresivne kombinacije živih udaraljki i elektronskih beatova te zarazna mjera kojom dozira techno u plesni podij. Dijelila je stage sa nizom talentovanih izvođača, poput Comissar Laga, DJ Ogija, Xenexa, Tal Fussmana, Brtinzz i mnogim drugima. Član je mostarskog elektronskog kolektiva Pitch Black; LOBO TOMSKI je beli mag Abraševog zvuka. Njegovi nastupi već su prizivali drevna šumska bića, akumulirali dinosaurske suze i dizali kolektivni imunitet pred navalom toksičnih nepogoda našeg grada, detaljno šmirglajući uši vernim domaćima koji uvek ciče, poskakuju, kvrckaju i vrište kada Tomski ponese svoje duboke kotlove teške od kickova, buke i power elektronike. 

17. februar od 19:00 h – RADIO SLUŠAONICA KANAL 103 – STOTROJKA

Muzička okupljanja nastavljamo druženjem sa prijateljima iz Skopja. Naši gosti stižu ispred nezavisne radijske kuće Kanal 103 i labela Stotrojka. Kroz radijsku slušaonicu, film, javni razgovor i koncert upoznat će nas sa vibrantnom makedonskom alternativnom muzičkom scenom. Kanal 103 je višedecenijski rasadnik avangardne muzike i ideja. Kao jedina nezavisna neprofina radijska stanica u Makedoniji, startao je s emitiranjem skvotirajući nacionalne frekvencije još 1991. godine. Danas nosi kultni status i veliko poštovanje publike u Makedoniji, ali i šire. Član nekadašnje regionalne radijske mreže CrossRadio. Zajedno sa stanicama Radio Študent (Ljubljana), Radio Student (Zagreb), Radio Roža (Rijeka), Kulturanova (Novi Sad), Art365 (Podgorica) i AbrašRadio (Mostar) dio je regionalne radijske mreže Next You. Pored medijskog programa, Kanal 103 ima i label ‘Stotrojka’ koji okuplja i promovira najbolju nezavisnu muziku u Makedoniji.

17. februar od 21:00 h – KONCERT: Joana Risteska + Todor Karakolev
18. februar od 18:00 h – RADIO DVORIŠTE: Joana Risteska i Todor Karakolev

Joana Risteska je instrumentalistica iz Skopja sklona klasičnoj, filmskoj i eksperimentalnoj rock muzici. Trenutno se bavi eksperimentima sa analognom tehnologijom i različitim pedalama u pokušaju da svoj gitarski zvuk proširi u orkestralne dimenzije. Istražuje različite zvukove, utapa ih u duboki reverb, chorus, šalje ih na putovanja po raširenim loopovima i nanizanim slojevima. Svake sedmice vodi emisiju na Kanalu 103. Todor Karakolev je pjevač i elektro producent koji stvara emotivne kompozicije sa promišljenim, društveno angažiranim tekstovima. Njegova muzika bešavno spaja različite žanrove: mutantski techno, post-disco, italo-disco, svo vrijeme zadržavajući sofisticirano poštovanje za makedonsku folk i pop tradiciju. Njegovi nastupi su privlačni i energični, plesna muzika sa mračnim i uvrnutim seksipilom.

18. februar – 19:00 h – PROJEKCIJA FILMA ‘Ako nikoj ne sviri’ Gjorgjija Janevskog –

Film ‘Ako nikoj ne sviri’ bavi se fenomenom čuvenog makedonskog underground benda Bernay’s Propaganda i njegovog gitariste i frontmena Vaska Atanasoskog. Prati svakodnevne izazove s kojima se vođa benda Vasko Atanasoski mora nositi kako bi radio to za što živi. Na tom putu su razne vrste prepreka i ponekad ludi i apsurdni incidenti. Vasko se sa teškom stvarnosti nosi hrabrošću, humorom i golom odlučnošću. Muzika je njegova cjeloživotna misija. Muzika mu je promijenila život, a sada je vrijeme osvete. Sve pod duhovnim vodstvom Joy Divisiona, The Clasha, Gang of Four, Fugazi i Minor Threata. Saznajte kako je bend sa skoro 200 koncerata godišnje odbio biti diktiran novcem i ostao vjeran principima nezavisne proizvodnje i DIY etike. Autor filma Gjorgji Janevski (Skopje, 1972.) filmski je radnik i kritičar i urednik radija Kanal 103. Filmske studije završio je na Bolonjskom univerzitetu u Italiji, a filmom se počeo baviti pisanjem kritika i eseja za različite novine. Na Kanalu 103 svake sedmice govori o filmu, popularnoj kulturi, a vodi i žive radijske muzičke nastupe.

19. mart 2024. – KOSTART: Retrospektiva 20 godina OKC Abrašević

Završni događaj cjelogodišnjeg obilježavanja 20. rođendana od obnove rada i progresivne ideje mostarskog Abraševića bit će izložba Retrospektiva 20 godina OKC Abrašević kojom ćemo podsjetiti svoje sugrađane/ke, vizualnom i auditivnom arhivskom građom, na neke trenutke iz protekle dvije decenije održavanja ‘mosta na suhom’, generiranja prostora za nezavisnu i omladinsku kulturu.

(OKC Abrašević / AbrašRadio)