Divljaštvo: Mulj, kancer, Ljubo Bešlić…

U sili spinovanja i ciničnog ignoriranja velikog zdravstvenog i ekološkog problema koji predstavlja ogromna količina dehidriranog mulja s mostarskih pročistača odlagana na komunalnu deponiju, odgovorni građani Mostara bilježe:

Mulj s mostarskih pročistača, kako je potvrđeno, bogat opasnim količinama TPH / HCH / PCB-a, nastavlja se nepropisno i nelegalno tretirati na neodgovarajućoj deponiji.

Neodgovorna Gradska uprava odlučila je ovaj put na svoju ruku ‘sušiti’ mulj, te ga odvoziti u nepoznatom pravcu.

Posljedice trovanja navedenim supstancama u ovako nejasnim okolnostima su nesagledive.

Ovako je ista lokacija izgledala 3. 7. 2019.:

Zapaženi su i jasni tragovi mulja na cesti nastali prilikom odvoženja:

‘Prema svemu sudeći netko se odlučio poigrati s metodom „solarnog sušenja mulja“. Tražimo odgovor od gradonačelnika Bešlića tko je odlučio da se na ovaj, vrlo primitivan način, tretira mulj. Sasvim je jasno da je cilj bio povećati udio suhe tvari u mulju, ali se to ne radi na ovaj način, a posebno ne kada je u pitanju mulj koji sadrži opasne spojeve i to vrlo dobro znaju svi u Gradskoj upravi, a prije svih gradonačelnik Bešlić.

U potpunosti je zanemarena činjenicu da taj mulj u sebi sadrži nedozvoljene količine PAH-ova, TPH, HCH i PCB-a i pitamo se kakve su posljedice kada se iste suše na otvorenom prostoru.

Tražimo da nadležne inspekcije žurno izađu na teren i utvrde tko je odobrio ovu metodu i ono najvažnije, gdje se odvozi ovaj mulj?!’ pitaju iz Mreže Naše društvo.

Pravo na grad