Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo: Saša Handžić i Lana Zablocki (BNP Zenica)

Proslava 20. rođendana OKC Abrašević otvorena je i uveličana sjajnom predstavom ‘Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo‘ zeničkog Bosanskog narodnog pozorišta u režiji Zlatka Pakovića. Predstava je temeljena na antistaljinističkoj tradiciji proze Danila Kiša, a u ovom je suvremenom tretmanu političkog pozorišta mnogo trenutaka tretirala našu sve težu svakodnevnicu.

Ispunjena dvorana ambijentalnog prostora Abraševića, mogla je doživjeti iskušenje nade koje u svakom slučaju neće biti tako brzo zaboravljena. Pokazalo se još jednom kako je pozorište jedan od najljepših ljudskih poklona samom sebi, mjesto koje pomaže i obnavlja zajednicu i društvo. Važno je istaknuti, posebno zbog tradicije RKUD Abrašević koja i dalje živi kroz OKC, kako je ova izvedba snažno podsjetila na atmosferu izvedbi Amaterskog pozorišta Abrašević čija je tradicija duga skoro sedamdeset godina.

Poslušajte razgovor sa glumcima Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Sašom Handžićem i Lanom Zablocki o tome što nama danas znači Grobnica za Borisa Davidoviča, o redateljskim i dramaturškim postupcima redatelja Zlatka Pakovića, o stanju pozorišta danas i vrsti svjetla kojima nas i dalje hrabri i podučava.

Pripremio: Ronald Panza

Muzika:
Damir Avdić – Placebo

Poslušaj:


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).