Industrial Neoplanta: Crime:Scene Records u Abraševiću II 20 godina OKC Abrašević

Zimski program obilježavanja #20godinaOKCAbrašević nastavljamo druženjem s novosadskim darkerima i mašinistima, njihovom čeličnom zvučnom proizvodnjom i bogatim iskustvom njegovanja nezavisne kulture. Uz industrijsko varničenje uživo, ovaj vikend upoznat ćemo se s underground scenom Novog Sada i aktualnim izdanjima sa labela Crime:Scene Records. Ne propustite:

9. februar

𝟏𝟗:𝟎𝟎 𝐡 – 𝐏𝐫𝐨𝐣𝐞𝐤𝐜𝐢𝐣𝐚 𝐟𝐢𝐥𝐦𝐚: ‘𝐊𝐨𝐧𝐭𝐚𝐤𝐭’ (𝟐𝟎𝟏𝟕.) 𝐌𝐢𝐡𝐚𝐣𝐥𝐚 𝐎𝐛𝐫𝐞𝐧𝐨𝐯𝐚

Muzički dokumentarni film ‘Kontakt’ autora Mihajla Obrenova istražuje alternativnu i underground muzičku scenu Novog Sada, pokrivajući period od 1989. do 2017. godine. U dva i pol sata donosi razgovore sa 140 sagovornika, a time i s preko 500 bendova. Osim što prikazuje lokalnu kulturnu scenu, bilježi pamćenje na društvene probleme unutar kojih se razvijala te priča univerzalnu priču o undergroundu, prijateljstvu i ljubavi prema alternativno zvuku.

“Dugometražni dokumentarni film Mihajla Obrenova ‘Kontakt’, koji kroz priču o andergraund rok sceni Novog Sada govori o sudbini rokenrola u Srbiji,. Usvom vremeplovu, Obrenov prolazi kroz razne faze postojanja ove živopisne i vrlo snažne scene, od 1989. godine do danas. Uz pomoć više od 140 sagovornika, gledalac će se na duhovit i dinamičan način upoznati sa istorijom i geografijom alternativnog muzičkog Novog Sada – njegovim ključnim ličnostima, bendovima, supkulturnim grupama, bivšim i sadašnjim klubovima, radio i TV emisijama, bitnim koncertima, festivalima, fanzinima, ekscesima i maštovitim uradi-sam tehnikama za pravljenje instrumenata koje su primenjivali pankeri usled materijalne oskudice. U pozadini se provlače motivi iz političke, ekonomske i kulturne istorije Srbije s kraja XX i početka XXI veka koji su se neminovno odrazili na rok scenu Novog Sada: krvavi raspad Jugoslavije, sankcije i nestašice, emigriranje rokenrol publike, promena kulturnog identiteta gradova, socijalno raslojavanje, pojava droge na ulicama, bombardovanje, gašenje rokenrolu naklonjenih medija, emisija i klubova, atomizacija i pasivizacija javne sfere, selidba socijalne interakcije na internet, zamiranje uticaja rokenrola.” – Jovan Ristić (PopBoks)

𝟐𝟏:𝟎𝟎 𝐡 – 𝐒𝐥𝐮𝐬̌𝐚𝐨𝐧𝐢𝐜𝐚 𝐂𝐫𝐢𝐦𝐞:𝐒𝐜𝐞𝐧𝐞 𝐑𝐞𝐜𝐨𝐫𝐝𝐬 – 𝐃𝐉 𝐈𝐧𝐪𝐮𝐢𝐬𝐢𝐭𝐨𝐫

Crime:Scene Records

Crime:Scene je net-bazirana neprofitna izdavačka kuća i promoter/organizator scenskih događaja. Izdavačka kuća je okrenuta prema underground muzičkoj sceni u bivšoj Jugoslaviji. Otpočela je 2001. godine kao organizacija događaja pod imenom ScenaFest. Kasnije se transformisala u forum pod nazivom Dark:Scene. Kako je broj članova foruma rastao, sve je počelo da mutira u online izdavačku kuću i još veću organizaciju događaja. Isprva kao Dark:Scene izdanja, posle kao Crime:Scene Records. Danas promovišu ExYu dark i underground muziku putem YouTube kanala, snimaju live video zapise i demo snimke, organizuju koncerte i žurke sa glasnom muzikom te izdaju online dark umetnike sa područja ExYu. Iza sebe imaju preko 800 različitih muzičkih, umetničkih i edukativnih događaja, te 165 izdanja na labelu. Za mostarski događaj, DJ Inquisitor je spremio specijalnu plejlistu.

10. februar

𝟏8:𝟎𝟎 𝐡 – 𝐑𝐚𝐝𝐢𝐨 𝐝𝐯𝐨𝐫𝐢𝐬̌𝐭𝐞: 𝐌𝐢𝐡𝐚𝐣𝐥𝐨 𝐎𝐛𝐫𝐞𝐧𝐨𝐯, 𝐂𝐫𝐢𝐦𝐞:𝐒𝐜𝐞𝐧𝐞 𝐑𝐞𝐜𝐨𝐫𝐝𝐬

Mihajlo Obrenov / Foto: Dragana Mijatović

Čovjek iza Crime:Scene Records, Mihajlo Obrenov, poznat i kao miKKa, srbijanski je muzičar, producent i filmski reditelj. Isprva tonac i producent brojnih underground bendova poput f.O.F., War Engine, Tamerlan, Odvojena stvarnost, CPR, Crna Barbi, Drop Dead, 3D Rošava Pipe, CutNPaste, muzičku karijeru otpočeo je kao pjevač i gitarista u punk bendovima Klef i Mind Control. Od 1997. kompozitor je i frontmen kultnog benda dreDDup, a kao vokal i gitarista bio je dio punk sastava Mefisto. 2003. godine okuplja eksperimentalni jazz projekat Prozor, 2004. punk bend Lignjoslav. Od 2008. djeluje i kao DJ Inquisitor, a iste godine pokreće industrial bend MRT s kojim, između ostalog, sarađuje i sa pjesnikom Daliborom Radovancem.

2002. godine počinje studirati filmsku režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu pod mentorstvom Vlatka Gilića. 2003. režira svoju prvu pozorišnu predstavu ‘Footfalls’, prema tekstu Samuela Becketta, a 2005. predstavu ‘U malom dvorcu’ autora Stanislawa Ignacyja Witkiewicza. Autor je muzike za niz dokumentaraca i predstava: Poslednja Krappova traka (2002.), Enkel (2017.), Do daske (2022.) i Mamula All Inclusive (2023.), reditelja Aleksandra Reljića. Vodio je projekat ‘Horor na filmu kroz istoriju’ i ‘Umetnost pravljenja filma 101’, serije predavanja za mlađe ljubitelje filma, snima underground filmove i muzičke spotove za alternativne bendove, a 2005. godine snima svoj prvi dugometražni film ‘Život uspavanih sećanja’. Slijede distopijski film ‘Araneum’ (2010.), te ‘Kontakt’ (2017.) dokumentarni film o muzičkoj sceni Novog Sada.

Od 2004. godine piše za online web-zine Helly Cherry. 2008. godine pokreće online zajednicu i izdavačku kuću Crime:Scene Records koja se bavi ex-yu dark muzikom. Label je potpisao preko 200 izvođača i organizovao preko 800 događaja, uključujući koncerte, izložbe, projekcije filmova i predavanja. Iste godine počinje voditi radijsku emisiju Total War posvećenu underground muzici Srbije i regiona, koja se emitovala na radiju RockTheBalkans u Francuskoj. Od 2009. je urednik časopisa Adrenalin, također posvećenog alternativnoj muzici i kulturi. Godinama organizira DJ večeri darkerske muzike kao i Dark Festival.

dreDDup / Foto: Bojana Jarosenko

𝟐𝟏:𝟎𝟎 𝐡 – 𝐊𝐎𝐍𝐂𝐄𝐑𝐓: 𝐝𝐫𝐞𝐃𝐃𝐮𝐩 (𝐦𝐚𝐬𝐬𝐚𝐜𝐫𝐞 𝐢𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐚𝐥) + 𝐌𝐑𝐓 (𝐨𝐥𝐝 𝐬𝐜𝐡𝐨𝐨𝐥 𝐢𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐚𝐥/𝐞𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥)

dreDDup je massacre industrial bend iz Novog Sada. Aktivni su od 1997. i jedni su od pionira ovog zvuka u Srbiji. Iako ne vole žanrovske etikete, svoj zvuk nazivaju mešavinom industrial rok i demonik elektronik big beat muzike. dreDDup iza sebe ima 10 studijskih albuma koji su izdavani kako u Srbiji, tako i u inostranstvu (USA, Japan, Francuska, Engleska, Poljska). Tokom godina radili su na projektima vezanim za film i pozorište, a njihovi solo nastupi takođe imaju multimedijalnu strukturu. Jedan su od retkih domaćih bendova koji iza sebe ima nekoliko evropskih turneja te koji je sarađivao sa velikim imenima industrial rock scene. Delili su binu sa velikanima scene poput: The Prodigy, Laibach, Marilyn Manson, Skrillex, Toy Dolls, Deathstars, Soulfly, DAF… Bend je tokom godina nastupao na svim većim festivalima po zemlji i regionu: EXIT festival, Prodigy’s Warrior’s Dance Festival, Kunigunda (SLO), String (PL), Kaleidoskop (BIH), Samhain, STG festival (SLO), Refuse & Resist, ElectroDark Party LXXII (SW), HGF (CRO), Gothic Festival Sofia (BL), Gothic Festival Serbia, Fekete Zaj (HU). Njihovi nastupi su okarakterisani kao energični, opasni i ispunjeni elementima teatra. Trenutno rade na svom novom albumu.

MRT

MRT je oldschool industrial experimental projekat iz Novog Sada. Originalno započet 1999. kao eksperimentalni kućni projekat pod imenom Mocky Llock, 2003. kratko nastupajući pod pseudonimom Prozor, a od 2008. postaju MRT i menjaju svoj zvuk. Postava benda se menjala u više navrata, trenutno je čine dr. Death na vokalima i Inkvizitor na elektronici. Bend iza sebe ima 10 studijskih albuma pod imenom MRT i nekoliko kolaboracijskih izdanja. MRT zvučno istražuje muziku snova i pana je nojzičnom eksperimentalnom elektronikom. Ponajviše će se dopasti ljubiteljima Davida Lyncha, Throbbing Gristle i Einsturzende Neubauten.

Ulaz na sve događaje slobodan.

FB Event


REG.LAB je projekt usmjeren izgradnji kapaciteta i vještina umjetnika i kulturnih radnika za regionalno i međunarodno djelovanje. Proizlazi iz postojećih iskustava i suradnji te nastavlja razvijati regionalnu i europsku razmjenu, stvarajući dinamične programe umjetničke razmjene između kulturnih centara i proizvodeći znanja o novim participativnim modelima djelovanja temeljenima na dokazima. Projekt provodi konzorcij sastavljen od partnerskih organizacija iz šest zemalja Jugoistočne Europe – predvođen je Kooperativom – Regionalnom platformom za kulturu i projektnim partnerima: Anibar (Kosovo), Društvo Asociacija (Slovenija), NKSS from (Srbija), Jadro Association | Јадро Асоцијација | Jadro Asociacioni (Sjeverna Makedonija), Operacija grad (Hrvatska) i OKC Abrašević (Bosna i Hercegovina).