Mostar u fokusu: Miješani brakovi, iznad etničkih podjela

Rat u Bosni i Hercegoviini ostavio je duboke ožiljke u društvenom tkivu zemlje i uticao na suživot različitih zajednica. Mostar je prije rata u bivšoj Jugoslaviji spadao u gradove sa najvećim postotkom mješovitih brakova na nacionalnom nivou. Istraživanje koje je tamo nedavno sprovedeno pokazalo je da su stavovi prema ovakvim bračnim zajednicama još uvek složeni. I dalje postoji izvesno protivljenje međuetničkim i međureligijskim brakovima, ali i opšte rastuća otvorenost sa druge strane. Naposletku ostaje nada za budućnosti protkanom tolerancijom i inkluzijom, čiju poruku posebno šire mlađe generacije.

VIDEO:

O autoricama:

Laura Laidi studira novinarstvo na IFP-u u Parizu. Ovo nije prvo put da ju zanimaju perspektive i izazovi mješovitih parova u multietničkom ili vjerskom kontekstu. „Više od novinarskog projekta, ova avantura je bila nezaboravno životno iskustvo“. Pročitajte Laurin ‘Making of‘.

Sara Ričko se vratila studirati francuski i španjolski jezik u Zagrebu nakon života u Belgiji. Ovom reportažom željela je prenijeti vrijednosti pomirenja i mira koje je osjećala u Mostaru. „Ljubav je početna točka svega oko nas“. Pročitajte Sarin ‘Making of‘.

Tijana Doroški studira francuski jezik i književnost u Novom Sadu. Najmlađa je u grupi sa svojih 19 godina. Iako je isprva bila u strahu da neće uspeti da pronađu sagovornike koji bi podelili priče, zahvalna je onima koji su ih pustili u svoj svet i preneli poruku ispunjenu nadom. Pročitajte Tijanin ‘Making of‘.

Partneri su samo podržali ovaj projekat i sadržaj članaka ne odražava njihove stavove, te za njih ne snose odgovornost.