Mostar priredio svečanost zbog doniranog minibusa iz Japana

Foto: Klix.ba

Vlada Japana donirala je Gradu Mostaru jedan novi minibus vrijedan 160 hiljada KM čime se obogatio vozni park JP Mostar bus, a tim povodom je u mostarskom preduzeću upriličena svečana ceremonija primopredaje vozila koji će od danas voziti mostarskim cestama.

Prilikom svečanosti u Mostaru zbog vrijedne donacije su veleposlaniku Japana u BiH Masami Kinefuchiju direktor Mostar Busa Damir Marić i gradonačelnik Mostara Mario Kordić uručili prigodnu zahvalnicu i ukazali na značaj podrške Japana, na čijoj je donaciji to preduzeće i osnovano prije 20 godina, piše Klix.ba.

“Mostar bus je javno preduzeće koje je osnovano 2002. godine na donaciji japanske vlade. Vrijednost te donacije je bila 13, 5 miliona KM. Tada smo dobili 36 autobusa, od kojih još uvijek funkcionira njih 30 i još su u relativno dobrom stanju”, kazao je direktor Mostar busa.

Ističe da je donacija iz Japana nakon 20 godina ponovno vrlo vrijedna za Mostar, jer kako je naglasio novi minibus od 160 hiljada KM će povećati kvalitetu usluge u javnom prijevozu Mostara.

Minibus je klimatizirano i ekološki prihvatljivo vozilo dužine 7,5 metara, prilagođeno osobama s invaliditetom, te kapacitetom za 41 putnika, od čega je 25 mjesta za sjedenje i 16 za stajanje.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kaže kako je ovo veliki korak na putu da se Mostar bus postavi na mjesto gdje treba biti, kao najteže stradao gradsko preduzeća u vrijeme Covida.

“Drago mi je da vidimo izvjesne pomake u njihovom oporavku. Ono što nama sad slijedi kao ozbiljan posao i već smo u poodmakloj fazi, jesu autobuska stajališta kako bi infrastruktura za javni gradski prijevoz bila adekvatna”, kazao je Kordić zahvalivši na podršci Japana.

Veleposlanik Japana u BiH Masami Kinefuchi ističe da je donacija Mostaru dodijeljena u okviru programa ekonomske saradnje s Mostarom i BiH kroz program bespovratne pomoći malih razmjera koji provodi veleposlanstvo Japana.

“Mostar je jedna od najvažnijih turističkih destinacija u BiH i nama je poznato da 1,15 miliona ljudi uključujuću građane Mostara i turista godišnje koristi usluge javnog prijevoza u Mostaru i prepoznajemo važnost tih usluga”, rekao je Kinefuchi.

Naglasio je kako je minibus ekološki prihvatljivo vozilo koje je primjer vozila kakva su potrebna BiH u njezinom namjeri da ispuni mjere ekoloških reformi koje su neophodne za ulazak u EU.

“Vlada Japana podržava usluge javnog prijevoza i očuvanja okoliša i u drugim većim gradovima u BiH, kao što je Sarajevo. Zbog toga ćemo razmotriti pružanje dodatne pomoći za poboljšanje kvalitete života građana BiH na konačnom putu u članstvo Evropske unije”, kazao je Kinefuchi.

Naglasio je, kako je ovo njegov prvi posjet Mostaru i iskazao nadu nastavku saradnje i pružanju pomoći u razvoju Mostara i BiH.

Podsjetimo da je vozni park JP Mostar krajem augusta ove godine osnažen s 20 polovnih autobusa i četiri minibusa koji su stigli iz Splita kao donacija tome gradu.

To je omogućilo da se poveća učestalosti polazaka autobusa na svim linijama i pravcima na području Mostara, kad je najavljena i digitalizacija preduzeća, te je poručeno kako je cilj gradske administracije da javni prijevoz bude povoljan i dostupan svim građanima.