Hercegovina Online #22: Sedmični pregled zbivanja u Hercegovini + Week Story: Javni prevoz u Mostaru – Od donacije do donacije

22. izdanje magazina Hercegovina Online donosi:

TJEDNIK SEDMIČNIK: Hercegovinu je prošlog vikenda obilježila tuga zbog tragične smrti porodice Krstić iz Mostar koja je stradala u teškoj saobraćajnoj nesreći na magistalnoj cesti M-17 kod Bunskih kanala. Zavšena je predizborna kampanja za opće izbore 2. oktobra. Na Univerzitetu i Sveučilištu u Mostaru poskupilo studiranje za one studente koji svoje ispite ne polažu redovno. U okviru projekta izgradnje hercegovačke autoceste u ponedjeljak počinju obustave saobraćaja koje će trajati dva mjeseca na magistralnoj cesti od Mostara prema Čapljini. Mostar je ovog vikenda domaćin sedmog strip festivala koji se održava u Kosači i okuplja brojne umjetnike iz BiH i Evrope.

Za Tjednik sedmičnik govore: glasnogovornik Koalicije Pod Lupom Hasan Kamenjaković, predsjednik Unije studenata Univerziteta Džemal Bijedić Kenan Begović, organizator Mostarskog strip vikenda Goran Vukoja.

WEEK STORY: Mostarsko javno preduzeće “Mostar Bus” koje je 2002. godine zasnovano na donaciji od 36 autobusa od japanske vlade obnavlja vozni park novom donacijom s 22 polovna autobusa iz Splita s kojima će osnažiti javni prijevoz u najvećem hercegovačkom gradu. Split je Mostaru donirao 22 autobusa stara 10 do 14 godina  od čega je njih 17 već isporučeno, početkom septembra sedam autobusa, a prošle sedmice 10, te u idućoj sedmici očekuju još preostalih pet. Tim povodom je u krugu JP Mostar Bus prošlog četvrtka upriličena svečanost primopredaje tokom koje su Mostarci uručili i zahvalnica prijateljima iz Hrvatske zbog vrijedne donacije.

Za Week Story govore: direktor Mostar Busa Damir Marić, predsjednik uprave poduzeća “Promet” d.o.o. Split Miroslav Delić, gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Pripremila Gordana Šimović
Urednik Husein Oručević
Tonska realizacija Ahmed Voloder

Muzika:
Death Cab For Cutie – Wheat Like Waves
Djo – Climax

👂 Poslušaj: 👇