Požari u Hercegovini: Crnogorci solidarni i od pomoći

U prvim sedmicama proljeća, dok se stanovništvo Hercegovine bori sa epidemijom COVID-19, naseljima, selima i šumama diljem juga države prijete veliki požari. Gori na području cijele Hercegovine, a najteže je stanje kod Mostara, Prozor-Rame i Konjica gdje vatrena stihija prijeti kućama. Helikopter Oružanih snaga BiH već danima djeluje na nepristupačnom planinskom terenu sjeverno od Mostara. Vatra se tokom vikenda počela spuštati prema kućama.

Požar je buknuo u utorak na području Zijemalja i Pločna, a veoma brzo se proširio do brda iznad naselja Kuti-Livač. Ipak. zadnjih nekoliko dana najalarmantnije je bilo u općini Konjic zbog požara koji su zaprijetili i kućama. Požar iz Ovčara se proširio prema Galjevu, te su tamo bili ugroženi i stambeni objekti, ali nadljudskim naporima konjičkih vatrogasaca, i uz pomoć mještana, uspjeli su prekinuti požarnu liniju i odbraniti kuće. Teška situacija je bila i na području MZ Neretvica, lokalitet sela Bušćak, gdje je vatrena stihija prijetila kućama, ali su mještani uspjeli odbraniti i to selo. Aktivni požari su u selu Ljuta i na Vrabču, kao i u selima Gornja i Donja Ljubuča.

O trenutnoj situaciji na konjičkim požarištima za naš radio govori načelnik štaba civilne zaštite Husein Hodžić. Tri crnogorska protivpožarna aviona tipa „Air Tractor“ u Bosni i Hercegovini gasili su požar u području Konjica. Avioni su upućeni nakon što je Vlada Crne Gore u petak, bez održavanja sjednice, a na osnovu saglasnosti većine članova, donijela odluku da pozitivno odgovori na zahtjev Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koji je zatražio međunarodnu pomoć u gašenju požara na prostoru Hercegovine. Tri crnogorska protivpožarna aviona tipa “Air tractor”, nakon što su učestvovali u uspješnom gašenju požara kod Konjica, vratila su se na Podgorički aerodrom.

Hitan odgovor Vlade Crne Gore i sudjelovanje protupožarnih letjelica MUP-a Crne Gore oduševilo je Hercegovce. Sa svih strana čuju se riječi pohvale i duboke zahvalnosti. Osnov za pomoć je Sporazum između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o saradnji u zaštiti od prirodnih ili civilizacijskih katastrofa, koji je potpisan u Budvi, 7. septembra 2007. godine na neodređeno vrijeme.

Za AbrašRadio govori jedan od trojice pilota MUP-a Crne Gore, Milorad Grubač.

Pripremio Husein Oručević

Poslušaj: