Promocija knjige ‘Trans-Atlantik’ Witolda Gombrowicza u Mostaru

U četvrtak, 18. maja u Klubu knjige ‘Ivo Andrić’ u Mostaru bit će održana promocija knjige ‘Trans-Atlantik’, jednog od najznačajnijih poljskih pisaca 20. vijeka Witolda Gombrowicza, u prevodu Tanje Miletić-Oručević.

„Trans – Atlantik“ je jedna od najneobičnijih knjiga ispisanih o iskustvu azila. Pripovjedač otplovljava na drugi kontinent u praskozorje svjetskog rata, pa udaljenost od „rodne grude“ doživljava kao olakšanje, izbavljenje od svega onoga čime ta gruda guši i zatrpava. No, na drugom kraju svijeta pronalazi svoju domovinu u koncentrisanoj dozi kakva postoji samo u dijaspori. Sudara se sa kičem lažnog patriotizma, domoljubnih afektacija, nacionalističkih zatupljenosti… U tom sudaru počinje maštati o „Sinovini“ suprotnoj „Otadžbini“, o novom, mladom svijetu ljudi slobodnih od okova zagušljive tradicije i napuhanog patriotizma.

Tanja Miletić Oručević rekreira u svom prijevodu izvanredno bogati i kreativni jezik Gombrowicza, jezik koji i nakon ravno sedamdeset godina zvuči moderno, svježe i inspirativno. Njegove teme bliske su nam, jer nas je višak tradicije i lažnog patriotizma koštao mnogo u nedavnoj prošlosti.

FACEBOOK EVENT