Prostori koji pokreću: Potpisani ugovori sa primaocima bespovratnih sredstava

prostorikojipokrecu.ba

Projekat Mostar – Prostori koji pokreću je odabrao listu od dvanaest projekata poboljšanja uvjeta u javnim prostorima u zatvorenom u Mostaru. Na javnom pozivu za dostavu projektnih prijedloga, zatvorenom 09. 09. 2022. godine, komisija je birala inicijative javnih institucija i lokalnih aktera civilnog društva kako bi se povećao broj posjetilaca i korisnika javnih prostora u zatvorenom, ali i broj angažovanih osoba s invaliditetom, žena, mladih, osoba treće životne dobi i drugih. Dodjelom bespovratnih sredstava podržane su inicijative koje će poboljšati kvalitet korištenja javnih prostora u zatvorenom, što će doprinjeti pozitivnim promjenama u svakodnevnom životu građana Mostara.

Uslovi poziva zahtjevali su da su prostori u vlasništvu Grada Mostara i da njima upravlja nezavisni administrativni/upravljački odbor i koji imaju vlastiti bankovni račun, dok se kod prijedloga gledalo da su realistični u smislu vremenskog okvira potrebnog za pribavljanje dozvola i druge dokumentacije za realizaciju, i da su u okviru predviđenog budžeta. Od pristiglih 37 aplikacija, komisija je odabrala prijedloge sljedećih aplikanata:

prostorikojipokrecu.ba

JU Centar za kulturu
Lutkarsko kazalište Mostar
Centar za stara i iznemogla lica-osobe Mostar
JKU Muzički centar Pavarotti
Ustanova “Centar za socijalni rad grada Mostara”
JU Kulturni centar Mostar Sjever
Udruga za Down sindrom Mostar
JU Muzej Hercegovine Mostar
JU Narodno pozorište
JU Dječiji dom Mostar
Pozorište lutaka u Mostaru
Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama “Vedri osmijeh” Mostar

Ugovori sa svim primaocima bespovratnih sredstava granta potpisani su danas u Mostaru. Odabrani projekti se bave specifičnim problemima koje javni prostori u zatvorenom moraju prevladati kako bi zadovoljili potrebe svih građanki i građana Mostara, kao što su pristupačnost, sigurnost, ali i ponudili veći broj i raznovrsnost sadržaja, i više mogućnosti za okupljanje i druge načine interakcije građana u javnom prostoru.

prostorikojipokrecu.ba

Ovaj program podrške realizovati će se do kraja marta/ožujka 2023. godine, a donator zadržava pravo produžiti trajanje programa. Više informacija o svakom pojedinačnom primatelju bespovratnih sredstava i implementaciji projekta u njima pratite na našoj stranici.


(prostorikojipokrecu.ba)