Ronald Panza: Bogdanović vokabular i potraga za gradovima

Bogdan Bogdanović, jugoslavenski umjetnik i arhitekt poznat po svojoj spomeničkoj arhitekturi iz koje se ističu Spomenik srpskim i albanskim palim borcima NOB-a u Kosovskoj Mitrovici, Partizansko spomen-groblje u Mostaru, Kameni cvet u Jasenovcu, Nekropola žrtvama fašizma u Novom Travniku, bio je i filozof koji je prije svega promišljao značenje grada po sebi. U djelima poput Grad i budućnost ili Ukleti neimar ostavio je mnoštvo jezičnih konstrukcija, igara i rečenica elegantnih zagonetki i njihovih rješenja. 

Upravo je Bogdanović vokabular jedna od linija razvoja našeg Urbs bloga, bloga posvećenog pokušajima ispunjavanja praznina i pukotina u tijelima gradova koji još uvijek traže svoju sreću.

Autor Ronald Panza za AbrašRadio govori o velikom majstoru, razvrstavanju njegovog vokabulara, posebnostima izraza i tome kako se on danas može odnositi prema Mostaru.

Pripremio Nikola Rončević

Muzika:
Bondax & Dur-Dur Band – Yabaal to London

Poslušaj:


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).