Tomaš predstavio ‘Noć s Aleksom’ i ‘Stihove iz automata’

Nakon uspješne praizvedbe “Noć s Aleksom“ u režiji Ivice Buljana, Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Mostar je u utorak navečer predstavilo originalni autorski tekst Marka Tomaša po kojem je rađena predstava, kao i Tomaševu novu zbirku pjesama “Stihovi iz automata”.

”Prilično sam bio sumnjičav što se tiče večerašnjeg odaziva radi nevremena, ali i zbog utakmice polufinala Svjetskog prvenstva u kojemu nastupa Hrvatska. Očekivao sam pet-šest ljudi maksimalno, ali ugodno sam iznenađen odazivom”, rekao je autor Marko Tomaš.

Promovirala su se dva njegova djela, dramski tekst “Noć s Aleksom“ i zbirka pjesama “Stihovi iz automata“, javlja Fena.

”Na osnovu tog dramskog teksta napravljena je predstava uspješnica u HNK-u prije nekih mjesec i pol dana. I na dramskom tekstu i na zbirci pjesama sam radio sveukupno oko godinu i pol dana”, izjavio je Tomaš.

O Tomaševim tekstovima govorili su promotor i moderator Nino Šarac te ravnatelj HNK Ivan Vukoja.

”Aleksa Šantić je dio urbane mitologije grada Mostara, mit koji je okoštao, mit s kojim Mostar ne zna šta da radio, baš kao što nije znao ni on sam. Marko Tomaš mu je ovom dramom dao ljudsko lice, spustio ga među nas smrtnike”, ocijenio je Šarac.

Ravnatelj HNK-a Ivan Vukoja podsjetio je kako predstava “Noć s Aleksom“ nije prva suradnja mostarskog kazališta i Marka Tomaša.

”Htjeli smo da se on okuša u formi dramskog teksta, jer je on ponajprije pjesnik, a nama je bilo stalo da mi, kao HNK, budemo ta kuća koji će raditi praizvedbu ovog djela. Sve se posložilo, a predstavu je režirao Ivica Buljan i smatram da je ovo iznimno kvalitetna i uspješna suradnja po svim kazališnim kriterijima”, kazao je Vukoja.

Nakon kratkog razgovora o suvremenom trenutku i statusu dramskog teksta, mostarska publika imala je prigodu čuti nove stihove Marka Tomaša.