U Mostaru nagrađena 74 najbolja studenta iz Federacije s po 1.800 KM

FOTO: G.Š/Klix.ba

U Mostaru su 74 najbolja studenta sa svih javnih univerziteta u Federaciji BiH jučer dobili od Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke zaslužena priznanje za postignute rezultate u svom akademskom obrazovanju i drugim aktivnostima uz novčane nagrade od 1.800 KM.

Nagrađena studentica s Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru Tijana Rajič kaže kako joj priznanje i novčana nagrda mnogo znače kao i činjenica da se zalaganje i trud studenata zaista prate i vrednuju tokom čitavog obrazovanja javlja Klix.ba.

Tijana Rajič (Foto: G. Š./Klix.ba)
FOTO: G.Š/Klix.ba

“Ovo mi mnogo znači, jer uvijek je lijepo kad se rad i trud prepozna i nagradi, a tim više što je trud prepoznat na nivou čitave Federacije BiH. Zbog toga sam uvjerena da će ova nagrada mojim kolegama i meni biti poticaj za daljnji rad na izgradnji našeg društva i naše zajednice”, kazala je nagrađena studentica iz Mostara.

Alem Hasanović s Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji je nakon tri završene godine upisao master studij, također je ponosan zbog priznanja, ali i ugodno iznenađen novčanom nagradom od 1800 KM.

“Prvi put čujem da je ta cifra u pitanju i mnogo mi je drago. Novac ću uložiti u nastavak školovanja i razvijanje u profesiji”, kazao je nagrađeni student iz glavnog grada BiH.

Ističe da mu nagrada nije bila prvobitni cilj, ali da je čast biti među odabranima, te da je njegova nagrada ujedno nagrada roditeljima koji su mu bili podrška kao i profesorima s fakulteta.

Ističe da bježi od ideje da se preseli i negdje drugo radi, jer želi pokušati da ostane u BiH, a da mu je priznanje za uspjeh i zalaganje uz novčanu nagradu dodatni poticaj da ostane na tom putu.

Stručni savjetnik za visoko obrazovanje i visoke standarde pri Federalnom ministarstvu obrazovanja iz nauke Mario Markotić ističe kako su danas nagrađeni najbolji među najboljima.

“Kriterije za odabir najboljih definiralo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, a najbolje studente nominirali su fakulteti javnih univerziteta u Federaciji BiH”, pojasnio je.