Vertikalni solarni paneli bi mogli spasiti poljoprivredno zemljište i promjeniti agrokulturu

Kalifornijska kompanija Sunstall je predstavila svoj vertikalni solarni panel pod nazivom Sunzaun, koji se može koristiti na postojećim poljima i obradivom zemljištu bez da ih žrtvuje zbog čiste zelene energije.

Sunzaun solarni paneli se postavljaju uglavnom kao i konvencionalni solarni sistemi, a razlika je u tome što novi sistem koristi bifacijalne solarne module, a čitav niz panela stoji kao granični zid na polju.

Kako se zemlje pokušavaju udaljiti od fosilnih goriva, u posljednjim godinama se povećalo zanimanje za solarnu energiju. Evropske zemlje koje se suočavaju s oštrim zimama također pronalaze nove načine korištenja solarne energije, kao što je postavljanje solarnih panela na velikim visinama. U takvom scenariju, odvajanje velikih površina poljoprivrednog zemljiša za izgradnju solarnih farmi moglo bi se činiti pretjeranim. Međutim, tu bi moglo pomoći polje agrivoltaike zahvaljujući dostupnom zemljištu dvostruke namjene.

Iako je agrovoltaika relativno nova oblast, ona je već postavila neke norme poput upotrebe podignutih platformi za postavljanje solarnih panela. Ovo omogućava da se zemljište koristi za uzgoj usjeva, a istovremeno ga štiti od jakog sunca i smanjuje količinu vode koja je potrebna za uzgoj usjeva.

Ovo je koristan koncept, ali povećava troškove instalacije. Međutim, Sunzuanovi vertikalni solarni paneli pojednostavljuju instalaciju solarnih panela jer nema potrebe za gradnjom podignutih platformi. Vertikalni paneli se mogu poredati gdje god je pogodno, a mogu se postaviti i na tlo koje je pod nagibom od 15 stepeni.

Genijalnost Sunzauna leži i u upotrebi bifacijalnih solarnih modula, zbog čega nema potrebe za ugradnjom panela u konfiguraciji okrenutoj prema jugu. Konvencionalni solarni paneli se postavljaju tako da budu okrenuti prema jugu na sjevernoj hemisferi kako bi se osiguralo da primaju direktnu sunčevu svjetlost tokom cijelog dana. Budući da vertikalni paneli koriste bifacijalne module, oni se mogu postaviti u konfiguraciji istok – zapad te će i dalje obavljati svoj posao.

Nedavna istraživanja su pokazala da ugradnja bifacijalnih modula u konfiguraciji istok – zapad može proizvesti istu količinu električne energije kao i solarni panel okrenut prema jugu. Što je još važnije, vertikalni dizajn panela nije ograničen na poljoprivredna polja. Može se poredati duž autoputa, željeznice,, ograda ili čak balkona u stambenim područjima.

Paneli su trenutno u procesu dobijanja UL2703 certifikata, koji garantuje sigurnosne performanse modula i sistema.

Sunzaunov vertikalni sistem s 43 panela trenutno je instaliran u vinariji u Kaliforniji i proizvodi 23kW snage.