127: Elis Bektaš / Mervan Miraščija / Onomatobleja 103

Drugo ime za slobodu #127:

▶ Krizno upravljanje podrazumijeva strategije upravljanja kriznim situacijama, kao i taktike odnosa s javnošću kako bi se spriječio ili umanjio negativan utjecaj na državu, region ili lokalnu zajednicu, zaštitilo stanovništvo i ekonomija. Krizni menadžment se očituje kao sposobnost brzog i efikasnog postupanja kako bi se što hitnije smanjile prijetnje ljudskom zdravlju i sigurnosti, štete na javnoj ili imovini preduzeća i negativan utjecaj na nastavak normalnog poslovanja ili drugih društvenih aktivnosti. Svako nečinjenje ili nepoduzimanje aktivnosti može stvoriti još veće posljedice za pojedinca i zajednicu. U navedenim situacijama zahtijeva se saradnja na svim nivoima organiziranja društva, efiksna interna i eksterna komunikacija, brzo donošenje odluka, i prije svega sposobnost upravljanja informacijama, kako bi kriza trajala što kraće, odnosno kako bi potencijalne štetne posljedice bile što manje. Ključne dvije riječi u sistemu upravljanja krizama su prevencija i minimaliziranje štete kad kriza nastupi. Ovaj nešto duži uvod u priču kriznog upravljanja uveli smo da bismo vam pojasnili kompleksnost djelovanja u ovakvim situacijama, ali i kako bismo pokazali koliko su naše vlasti daleko od ovakvog načina promišljanja i djelovanja. Naš gost je Elis Bektaš, poznavatelj kriznih prilika i djelovanja u istima.

▶ Naše političke institucije i pomoćne im organizacije u situacijama straha, pogotovo kada se radi o ozbiljnim krizama koje nisu proizvedene i rješavane u kafanama i za stolom u restoranima, sklone su reagirati općom paralizom i zakočenošću. Njihovi megafoni prave dreku i vrište. Ne umiju se suprotstavljati izvoru straha, jer njihov ego, ako to tako možemo nazvati, sa svim svojim okruženjem: neisplaniranom logistikom i infrastrukturom, neznanjem i neracionalnošću preslab je u odnosu na stvarne i imaginarne prijetnje. Od kada se COVID-19 pojavio na ulicama BiH, naše institucije vuku pogrešne poteze. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donose odluke o proglašenju stanja prirodne ili druge nesreće, odnosno nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa. Narodna skupština Republike Srpske, naknadno i u skladu sa Ustavom, donosi odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srpske, uobražavajući i u ovakvim trenucima svoju fantomsku državotvornost. Gost AbrašRadija je Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo BiH koji za naše slušatelje pojašnjava pogrešne i nerazumne poteze ovdašnjih institucija u vrijeme krize izazvane pandemijom koronavirusa.

▶ 103. izdanje satirične emisije Onomatobleja, naziva ” Mali ne u maline!” počinje prvomajskom čestitkom i kulinarskim prijedlozima. Iz naslova se da naslutiti kako će se Omer Hodžić i Zdena Pičeta dotaći teme, odnosno skandala, slučaja, komedije, satire iz stvarnog života zvanog slučaj Malina. Epizodu prati i prigodna muzička numera.

Poslušaj:

Drugo ime za slobodu – premijerno ponedjeljkom od 22 do 23 h na talasima ROM – RADIO OTVORENA MREŽA