169: Florijan Mićković (1935-2021) + Toxic Lands – Ekologije budućnosti + Onomatobleja 137

169. izdanje programa Drugo ime za slobodu:

Proteklih dana oprostili smo se od jednog od naših najvećih umjetnika i kipara Florijana Mićkovića. Florijan je bio prvi mostarski akademski kipar, a svoje je znanje učio od velikog Antuna Augustinčića. U svojoj dugoj i bogatoj karijeri posebno je volio raditi u drvetu i u njemu otkrivati njegove prave boje kao i boje s kojima drvo komunicira. U svakom materijalu u kojem je radio, tražio je tragove i znakove njegove priče i kontinuiteta materijala u prostoru. Za vrijeme rata njegov je atelje izgorio, zajedno sa brojnim radovima koji su čekali svjetlo javnog prostora, ali ovo ga nije pokolebalo. Florijan Mićković praktički je radio do posljednjeg dana. O jednom od posljednjih velikih mostarskih likovnih umjetnika razgovarali smo sa novinarom, istraživačem, piscem i njegovim prijateljem Zlatkom Serdarevićem.

Program Toxic Lands, čija je kustosica Armina Pilav, spada u EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI u okviru programa TU SMO: Pokretne slike umjetnika (WE ARE HERE: Artists’ Moving Image) iz zbirki British Council Collection i LUX. Na Zapadnom Balkanu EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI predstavljaju se kroz izložbe, projekcije i javne događaje na kojima rade kustosi iz regije. Razgovarali smo sa kustosicom programa Arminom Pilav povodom prvog online događaja Moglo bi biti otrovno, kojeg Ekologije budućnosti organiziraju uz suradnju AbrašRadija.

FB event: https://www.facebook.com/events/424876071916101

U 137. Onomatobleji uvodničar Nikola R. razgovara sa studentom sociologije Dujom, gdje će se osvrnuti na prvi potez gradonačelnika, šjor dotura, u kojem se bori protiv birokratske zvijeri novim printerima. Duje će također ponuditi odgovor na dileme je li moralno jesti čokoladu dok ljudi gladuju. Omer Hodžić ima svoj rant, a Zdena nam je posebno tužan.

Poslušaj: