150: Dženan Šuta: App Rolla / Maja Roso Popovac

▶ Tokom proljeća ove godine, na počecima pandemije COVID-19, karantina je onemogućavala normalnu fizičku aktivnosti, kako mladih, tako i starijih osoba. Preporuka stručnjaka je bila kretanje, aktivnost u zatvorenim prostorima, gimnasticiranje, ples… Tjelesna aktivnost poboljšava naš imunološki sistem, a time i adekvatniju odbranu od bolesti COVID-19.

Prateći trenutnu epidemiološku situaciju i preporučene epidemiološke mjere za suzbijanje širenja virusa, a želeći doprinijeti organizaciji nastave tjelesnog i generalno fizičke aktivnosti učenika, ali i šireg građanstva, firma NSoft je uz svesrdnu podršku Sportskog saveza Grada Mostara, osmislia modernu aplikaciju pod nazivom Rolla.

U obavijesti SSGM-a stoji: “Osnovni cilj aplikacije je potaknuti učenike na fizičku aktivnost koristeći online aplikacije, a gdje će nastavnik imati uvid u fizičku aktivnost svakog od učenika. Nakon što aplikacija „zaživi“ na nivou škola organizirat ćemo i takmičenje na nivou našeg grada, ali i regije.”

Korištenje aplikacije je besplatno, a NSoft i Savez će se potruditi da u slučaju potrebe za kupovinom određenih rekvizita iste i obezbjedi, te nagradi najaktivnije korisnike.

Više o aplikaciji je moguće vidjeti na web stranici https://www.rolla.app/

Život u vrijeme zaraze donosi vam razgovor sa uposlenikom SSGM, Dženanom Šutom, koji je za Abrašradio predstavio App Rolla.

▶ Prošle sedmice je u našem program gostovao Marko Romić. Marko koji kao nezavisni vijećnik sjedio u posljednjem sazivu GV Grada Mostara. Ove sedmice u gostima nam je kandidatkinja na “Neovisnoj listi Pravo na grad” na decembarskim izborima u Mostaru, arhitektica i univerzitetska profesorica – Maja Roso Popovac. Maja je tokom ovog stoljeća radila na najvažnijim ahitektonskim i ubranističkim poduhvatima u Mostaru – od rekonstrukcije Starog mosta, do obnove veleletnog objekta nekadašnjeg hamama u staroj jezgri Mostara. Pored svog akademskog poziva, Maja je svakodnevno aktivna u životu grada. Upozorava javnost na sve urbanistički propuste, arhitektonske nepravilnosti koje nas mogu koštati opakih nesreća i ljudskih života. Osoba je to koja i pored pomenutih bojazni nikada ne propušta da unese nadu u srca Mostaraca. Ona zna kako na novo osmisliti grad, kako o njemu misliti slušajući srca građevina i onih koji u njima žive. Razgovor sa Majom Roso Popovac premijerno je emitiran u TV emisiji “U našem društvu…”, a danas ga sa zadovoljstvom predstavljamo u radijskom izdanju.

Poslušaj:

Drugo ime za slobodu

ponedjeljkom od 22 h

na talasima Radio Otvorena mreža /

utorkom na www.abrasradio.info

Urednik i voditelj: Husein Oručević

Tonska realizacija: Ahmed Voloder