155: Reg Lab: Marija Krnić + Pametni i zeleni Mostar: Maja Popovac, Senada Demirović + Onomatobleja

U 154. izdanju emisije Drugo ime za slobodu donosimo:

OKC Abrašević ostvario je značajan uspjeh na ovogodišnjem natječaju za program Kreativne Europe. Projekt Regional Lab čiji je nositelj Kooperativa – Regionalna platforma za kulturu – izabran je na implementaciju u projektima suradnje za Zapadni Balkan. Uz Abrašević, partneri na projektu su NKSS iz Srbije, Anibar s Kosova, Društvo Asociacija iz Slovenije, КСП Центар -Јадро / SCS Centar-Jadro iz Makedonije te Operacija grad iz Hrvatske. Projekt Regionalnog laboratorija predstavlja priliku akterima u regiji za stvaranje održivog i stabilnog okvira za budući razvoj regionalne suradnje preuzimajući aktivniju ulogu uzajamne podrške. Ciljevi su stvaranje dinamičke sheme umjetničke razmjene između kulturnih centara i stvaranje znanja zasnovanog na dokazima o novim participativnim modelima djelovanja. O procesu pisanja projekta, njegovom praktičnom početku i ciljevima razgovarali smo sa projektnom koordinatoricom Marijom Krnić.

▶ Nekad grad dragulj, jedinstven po svom položaju, klimi, arhitektonskoj baštini i bogatoj kulturi, Mostar zapušten i zanemaren, stoji zaustavljen u vremenu od kad je srušen. Njegova bogatstva nisu nestala, samo su sklonjena iz svakodnevnice Mostarki i Mostaraca, puštena da tako budu zaboravljena. Koliko Mostar zapravo može? Nakon decenijskog nedemokratskog mraka, nepostojanja izvršne vlasti i odgovornih ljudi na njegovom čelu, posla je zasigurno mnogo, no prvi lokalni izbori nakon toliko vremena ipak daju dašak nade i ideju novog početka. Koliko Mostar može i šta, pitanja su kojim se u nizu javnih foruma bavi projekt READY Mreže Naše društvo. Drugi po redu javni forum, održan proteklog ponedjeljka u OKC Abrašević, naziva Pametni i zeleni Mostar, otvorio je niz bitnih tema za budućnost ovog grada. O ekologiji, zelenim površinama, urbanizmu, arhitekturi i kulturnom životu grada uopće govorile su arhitektica profesorica Maja Popovac, te doktorica tehničkih nauka s područja urbanizma i arhitekture Senada Demirović.

▶ U 123. Izdanju satirične emisije Onomatobleja, uvodničar Nikola R. razgovara sa studentom treće godine sociologije o lokalnim izborima u BiH. Uža tema razgovora bit će umjetnost pravljenja nevažećih glasačkih listića i kako se može biti kreativan.

Poslušaj:

🤖 Drugo ime za slobodu – premijerno svakog ponedjeljka od 22 do 23 h na talasima ROM – RADIO OTVORENA MREŽA / utorkom na www.abrasradio.info

REG.LAB je projekt usmjeren izgradnji kapaciteta i vještina umjetnika i kulturnih radnika za regionalno i međunarodno djelovanje. Proizlazi iz postojećih iskustava i suradnji te nastavlja razvijati regionalnu i europsku razmjenu, stvarajući dinamične programe umjetničke razmjene između kulturnih centara i proizvodeći znanja o novim participativnim modelima djelovanja temeljenima na dokazima. Projekt provodi konzorcij sastavljen od partnerskih organizacija iz šest zemalja Jugoistočne Europe – predvođen je Kooperativom – Regionalnom platformom za kulturu i projektnim partnerima: Anibar (Kosovo), Društvo Asociacija (Slovenija), NKSS from (Srbija), Jadro Association | Јадро Асоцијација | Jadro Asociacioni (Sjeverna Makedonija), Operacija grad (Hrvatska) i OKC Abrašević (Bosna i Hercegovina).