197: Arhitektonska šetnja – Senada Demirović-Habibija, Mostovi Hercegovine 2.0 + Onomatobleja 165

U 197. izdanju programa Drugo ime za slobodu donosimo:

▶ Protekle sedmice održali smo konceptualnu, autorsku šetnju po tradicionalnim, izvornim mostarskim četvrtima Brankovcu, Mejdanu i Starom gradu. Šetnjom smo naznačili kraj prve faze rada na projektu Mostovi Hercegovine 2.0, faze u kojoj su mentori na teme arhitekture, urbanizma i ekologije, poezije, putopisa i hodopisa, alternativne muzičke scene i teatarske scene Hercegovine, održavali predavanja preko interneta. Arhitektonsku šetnju, uz učešće koordinatora projekta te još dva mentora i njihovih mentija, provela je arhitektica i mentorica Senada Demirović-Habibija.

Početno mjesto sastanka bilo je ispred Narodnog pozorišta Mostar a razgovor je krenuo na stepenicama Bajatove ulice u Brankovcu, ispod Sahat kule gdje je pod vodstvom mentorice razvijen dijalog koji je obuhvatao širok raspon tema. Razgovarali smo o obradi I korištenju kamena u kućama, dvorištima i stepeništu, o samim starim kućama i njihovoj gradnji, te o tome koliko danas postoji klasični građanski način korištenja javnog prostora.

Nakon ovoga predavanja-razgovora, spustili smo se prema ulazu u Stari grad i pored Tepe skrenuli na usamljeni trg Majdan. Još jedan tradicionalni mostarski javni prostor koji egzistira nekorišten. Na tom prostoru sada dominiraju ruševine nekadašnje zgrade Doma JNA te upravo završni radovi na obnovi Atik-džamije, a odmah pored nje nalaze se duge stepenice koje vode prema obali Neretve. Na ovom mjestu podsjećali smo se neobnovljenih mjesta kulture, prostora koji se nalaze i sa druge strane Neretve, mentalnog povezivanja s njihovim nekadašnjim oblicima.

Povodom ove šetnje razgovarali smo s autoricom, mentoricom u projektu, arhitekticom Senadom Demirović-Habibija.

▶ U 165. Onomatobleji sa Ivorom Terencom razgovaramo o emocionalnim manipulacijama i plaćanju parkinga u Mostaru. Zdena citira svoju pjesmu Će i pušta muziku, a Omer Hodžić se javlja sa svojim standardnim javljanjem.

🎧 Muzika:
🎹 KILN – North Bar Lake
🎹 Esperanza Spalding feat. Corey King – Formwela 5
🎹 Chris Liebing feat. Ralf Hildenbeutel & Tom Adams – Circles

Poslušaj: