20 godina OKC Abrašević: Koncert Damira Imamovića

Damir Imamović je jedan od važnih umjetničkih zidara ranog novog Abraševića. Danas već slavni izvođač, reformator i čuvar sevdaha, veću afirmaciju je doživio upravo u Abraševiću. Legendarni koncert, zabilježen i objavljen kao živi album „Live in Abrašević“, kojeg je snimio Damir Imamović Trio, označio je početak obostrane ljubavi između Damira i Abraševića, koja traje i danas. U međuvremenu je Damir snimio film o Sevdahu i napravio brojna istraživanja i aktivnosti u očuvanju same forme kao i njenog razvoja – radeći na tekstovima i skupljajući te svirajući manje poznate kompozicije, dajući standardima novo ruho. Istovremeno, na ovom je putu pazio posebno na tradicionalne izvođače, od kojih je učio, ali ih i javno podržavao. Kasnije je krenuo više samostalno nastupati, oformio je i novi trio Sevdah takht koji mu je pomogao da se približi stilovima recentne world music scene. Konačnu afirmaciju i veliko svjetsko priznanje donio mu je album Singer of Tales, koji je snimio sa legendarnim jazz basistom Gregom Cohenom te sviračem kemanea Deryom Turkanom i violinisticom Ivanom Đurić. Na ovom albumu misija osuvremenjavanja tradicionalne sevdah muzike savršeno je zaokružena te je sasvim zasluženo nagrađen i nagradom ‘The Best Artist of Europe’ koju dodjeluje ugledni časopis Songlines.

Damir Imamović će 10. juna otvoriti ljetni dio rođendanskog programa OKC Abrašević, uz pratnju Ivane Đurić na violini i Benjamina Drijenčića na trubi.

Ulaz je besplatan, a mjesto možete rezervirati putem abrasradiomostar@gmail.com

Koncert podržan kroz projekt Mostar – Prostori koji pokreću.


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto više