Balkan eksces: Shizif (Sa) + Inat (Mo) + Lopoč (Mo)

Dizajn: Boris Pehar

Last minute gig Balkan ekscesa desit će se 16. marta u OKC Abrašević, a na scenu se penju Shizif, Lopoč i Inat.

INAT je potpuno novo ime na mostarskoj sceni. To je zapravo mlada trojka aktivna po još nekim lokalnim projektima i bendovima, a ovo je njihov odgovor na nedostatak humora na lokalnoj sceni, potpomognut potpuno neopterećenim pristupom instrumentima, ali i samom muziciranju. Svoj zvuk opisuju kao kombinaciju emo, cash i trash zvuka, a inspiraciju za (pojedine) tekstove crpe iz balkanskog trepa. Obećavaju smijeh, novac, plakanje i (s)kakanje.

SHIZIF je novije ime sarajevske scene koje čini jako mlada, ali ozbiljna i perspektivna petorka. Svoj zvuk opisuju kao psihodelični rock što i nije najprecizniji opis jer zapravo kombiniraju hrpu žanrova, ali da ne dođe do zabune, to rade potpuno smisleno i dobro! Iza sebe imaju dva singla za koje su snimili i spotove te nekoliko koncerata po Sarajevu, a ovo će im biti prvi nastup van rodnog grada. Ovo je prilika da mostarci podrže odličan mladi bend u samom startu i daju, ne vjetar, nego buru u leđa ka sigurnom uspjehu u skoroj budućnosti.

LOPOČ je ne toliko mlad, ali ipak mlad bend. Star oko godinu i po dana. Većini mostarske publike koja posjećuje ovakav tip koncerata su već dobro poznati, ali za one koji ne znaju možemo reći da su četvorka aktivna u bendovima kao što su Andrija, Crustalno Jasno i Siva Eminencija. Iza sebe imaju EP ‘Saumlja’ objavljen prošle godine, a uskoro će objaviti i dvije nove snimke u sklopu kompilacije o kojoj ne smijemo ništa više reći.
Od njih možete očekivati standradno: urlik, smijeh, znoj, bijes i još malo smijeha.

Subota, 16. mart 2024. s početkom od 21 h
Slušaonica od 19 h
Ulaz besplatan


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).