BiH ranjiva na cyber napade zbog nedostatka ključnih dokumenata

Foto: IOL

Nakon nedavnih cyber napada na državne institucije, stručnjaci upozoravaju da je nedostatak važnih dokumenata i timova za obranu alarmirajući u vrijeme kada se Bosna i Hercegovina suočava s povećanim brojem prijetnji izvana.

Državne zastupnike je u rujnu na ulazu u urede dočekao natpis da ne pale računare. Zastupnik Saša Magazinović je na svom Twitter nalogu objavio fotografiju vrata kancelarije u Parlamentarnoj skupštini na kojima je bio bijeli papir s natpisom: ”Molimo da ne palite računare dok ne dobijete obavijest”.

BiH još uvijek nema državno tijelo za cyber sigurnost

Nakon napada u rujnu, računari u zgradi Parlamenta i Vijeća ministara postali su praktično neupotrebljivi, ali osim svojih stručnjaka, ove institucije nisu se imale obratiti nijednoj drugoj državnoj specijaliziranoj agenciji, prenosi bljesak.info.

Unatoč višegodišnjim pozivima Europske unije i drugih međunarodnih partnera, BiH nikada nije formirala Tim za odgovor na računarske incidente (CERT). Zastupnik Zlatko Miletić potvrdio je BIRN-u BiH da su računari i internet veza osposobljeni nakon napada, ali ni njemu nije poznato na koji način je to urađeno.

”Tko, na koji način je izvršio popravku toga, ja vam u ovom trenutku zaista ne znam”, kaže Miletić.

On dodaje i kako je, samo nekoliko dana nakon što su popravljene posljedice cyber napada iz rujna, bilo dodatnih pokušaja upada u sistem.

Iz Generalnog tajništva Vijeća ministara za BIRN BiH su potvrdili kako je sistem e-vlade ove institucije u posljednje vrijeme konstantno izložen određenim vrstama cyber napada. Pojašnjavaju kako su u tom periodu ulagali iznimne napore kako bi omogućili korisnicima odgovarajući stupanj pristupa serverima i uslugama.

BiH jedina u Europi ne posjeduje CERT

Saša Mrdović, profesor računarskih mreža na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, pojašnjava kako je čudno i zabrinjavajuće to što je BiH jedina zemlja Europe koja ne posjeduje CERT. On smatra da takav tim, iako neće spriječiti napad kada već dođe do njega, može znatno utjecati na informiranost o napadima i načinima obrane.

”Ako ste vi lagana žrtva, time više povećavate šanse da će vas neko napasti, da će napad biti uspješan za napadača, odnosno poguban za vas”, objašnjava Mrdović.

U posljednjem izvještaju Europske unije o napretku BiH navodi se kako je potrebno uskladiti propise o cyber kriminalu s pravnom stečevinom Unije. Bosna i Hercegovina treba dovršiti strateški okvir za borbu protiv cyber kriminala, navodi izvještaj, u kome se objašnjava da strategija postoji samo u Republici Srpskoj.