Dani malog urbanizma: Ronald Panza i Senada Demirović Habibija

OKC Abrašević održao je trodnevni program, u periodu od 28. do 30. marta, naziva ‘Dani malog urbanizma.

Kroz ovaj program, posvećen urbanističkim i arhitektonskim temama, gostovala je arhitektica Senada Demirović Habibija, organizirana je edukativna šetnja kroz Šantićevu ulicu, puštene su dvije epizode iz serijala ‘Architectures’ Richarda Copansa i Stana Neumanna, predstavljena knjiga autora Ronalda Panze – ‘Mali vodič kroz još manji urbanizam, te je prezentirana aplikacija ‘Mape koje Te pokreću’ 2.0 .

Povodom Dana malog urbanizma razgovarali smo sa Ronaldom Panzom i Senadom Demirović Habibijom.

Ronald Panza, umjetnički direktor OKC Abrašević i zaljubljenik u filozofiju o gradu, nakon knjige Bogdanović Vokabular, napisao je Mali vodič kroz još manji urbanizam. Ronald nam je predstavio o čemu se radi u Malom vodiču, čemu on služi i kako ga čitati, zatim se osvrnuo na program posvećen arhitekturi i urbanizmu te zašto su te teme važne Abreševiću.

Pored Ronalda, razgovarali smo sa arhitekticom i profesoricom Senadom Demirović Habibijom neposredno nakon njenog gostovanja na Radio dvorištu, u kojem je sa Ronaldom razgovarala o trenutnom stanju mostarske arhitekture te o njenom mogućem razvoju. Za Abrašradio govorila nam je o urbanističkom i prostornom planu, koliko su kroz planove uključeni arhitekti i urbanisti, je li bitna popularizacija urbanizma za građane te na čemu trenutno radi Urbana kuća IDEAA.


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).