20 godina OKC Abrašević: Promocija knjige ‘Bogdanović vokabular’ Ronalda Panze

Arhitekt, urbanist, filozof arhitekture, šetač, istraživač i profesor Bogdan Bogdanović najpoznatiji je široj publici kao autor brojnih spomenika koji memoriziraju žrtvu i slave borbu partizanskog oslobodilačkog pokreta. No, Bogdanović je i autor brojnih knjiga objavljenih u dugom periodu od četrdesetak godina. Knjige koje tematiziraju urbanizam, arheologiju i antropologiju arhitekture, načine otkrivanja i ljubav prema gradu, način na koji se živi i doživljava grad te kako se pokušava preživjeti njegovo rušenje od strane raznih diktatura i gradomrzitelja, više od jedne decenije opsjedaju nekoliko članova OKC Abrašević. Nebrojeno puta pokušavali smo ostaviti dublji trag pod ovim utjecajem, ne shvaćajući da smo brojne šetnje u koje smo vodili goste i prijatelje Abraševića, pokazujući im priču o preživjelom Mostaru, iznova ga sastavljajući od krhotina, obavili upravo pod utjecajem protomajstorovih uputa.

Nebrojeno puta smo maštali i o sastavljanju vokabulara od jedinstvenih autorovih jezičnih konstrukcija, igara i rečenica elegantnih zagonetki i njihovih rješenja. Ipak, trebalo je proći dosta vremena dok se nismo oslobodili, a sada mi se čini da se zapravo radi, ne o nekoj posebnoj ambiciji vezanoj za karijerno bavljenje Bogdanovićem, već o jednoj od onih igara kakve su se igrale u njegovoj poznatoj i drugačijoj školi u Malom Popoviću. Naime, i sami smo svoje živote i rad u njima, poznavanje i druženje s Bogdanovićem, pa onda i sam vokabular, shvatili i počeli primjenjivati kao igru kojom pokušavamo ispuniti praznine jednog prostora i značenja grada kojemu nedostaje zdravo društvo sa autentičnim socijalnim kontekstom, koje je trajno oštećeno brojnim udarima na njegovu povijest.

Specifični trodijelni Bogdanović vokabular namijenjen je prije svega našem gradu i onima koji žele biti građani i građanke u njemu. Mislimo, naravno, i na mlađe ljude koji se teško povezuju s bilo čime u novom i još uvijek nepovezanom Mostaru. Pojmovi, idiomi i jezične konstrukcije ne prevode se doslovno, niti ih imamo namjeru objašnjavati. Oni su jednostavno izdvojeni, a naše razumijevanje i dalje je zagonetka, jer grad je svijet od riječi koje se neprestano razumijevaju – hodanjem.


Ronald Panza je umjetnički direktor Omladinskog kulturnog centra Abrašević u Mostaru. Po zvanju teatrolog i magistar komparativne književnosti. Voditelj brojnih radionica teatra i pripovijedanja, pozorišne kritike, kratke priče, male škole urbanizma, kao i filmskih susreta. Autor kratkih priča i radio drama, pozorišnih kritika i radijskih intervjua. Na AbrašRadiju vodi i uređuje Urbs blog, blog posvećen urbanizmu i javnim prostorima. Djelom Bogdana Bogdanovića bavi se posljednjih deset godina.


Promocija knjige održat će se 9. maja s početkom u 19:00 h u Omladinskom kulturnom centru Abrašević.

Osim autora, na promociji će govoriti još i Nikola Rončević, profesor povijesti umjetnosti i filozofije, a razgovor će moderirati Nikola Bačić, novinar AbrašRadija


Izdanje ‘Bogdanović vokabular‘ nastalo je u sklopu obilježavanja 20 godina Omladinskog kulturnog centra Abrašević, a njegova realizacija podržana je kroz projekt ‘Mostar – Prostori koji pokreću’ koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).