OKC Abrašević sutra predstavlja “Bogdanović vokabular” namijenjen građanima Mostara

Omladinski kulturni centar ”Abrašević” u Mostaru ćeu okviru obilježavanja 20. godišnjice obnovljenog rada sutra, 9.maja, kad se širom svijeta obilježava Dan Europe, premijerno predstaviti knjigu ”Bogdanović vokabular”, autora Ronalda Panze.

Svečana promocija će se održati u prostorijama OKC Abašević s početkom u 19 sati, a tom prilikom će osim autora Panze o knjizi govoriti i Nikola Rončević, profesor povijesti umjetnosti i filozofije.

Specifični trodijelni ”Bogdanović vokabular” namijenjen je prije svega Mostaru i onima koji žele biti građani i građanke u njemu.

”Pojmovi, idiomi i jezične konstrukcije ne prevode se doslovno, niti ih imamo namjeru objašnjavati. Oni su jednostavno izdvojeni, a naše razumijevanje i dalje je zagonetka, jer grad je svijet od riječi koje se neprestano razumijevaju – hodanjem”, navodi se u priopćenju iz OKC-a ”Abrašević”.

Izdanje ”Bogdanović vokabular” realizirano je u sklopu obilježavanja 20 godina Omladinskog kulturnog centra Abrašević, a kroz projekt ”Mostar – Prostori koji pokreću” koji financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Inače, arhitekt, urbanist, filozof arhitekture, šetač, istraživač i profesor Bogdan Bogdanović najpoznatiji je široj publici kao autor brojnih spomenika koji memoriziraju žrtvu i slave borbu partizanskog oslobodilačkog pokreta.

No, Bogdanović je i autor brojnih knjiga objavljenih u dugom razdoblju od četrdesetak godina. Knjige koje tematiziraju urbanizam, arheologiju i antropologiju arhitekture, načine otkrivanja i ljubav prema gradu, način na koji se živi i doživljava grad te kako se pokušava preživjeti njegovo rušenje od strane raznih diktatura i gradomrzitelja.

Autor knjige Ronald Panza je umjetnički direktor Omladinskog kulturnog centr ”Abrašević” u Mostaru. Po zvanju teatrolog i magistar komparativne književnosti. Voditelj brojnih radionica teatra i pripovijedanja, kazališne kritike, kratke priče, male škole urbanizma, kao i filmskih susreta. Djelom Bogdana Bogdanovića bavi se posljednjih deset godina.