Radio Geometrija 04/2019

Radio Geometrija, kolaž autorskih emisija redakcije AbrašRadija – premijerno svake srijede od 22 do 23 h na frekvencijama Radio Otvorena mreža. Online svakog četvrtka.

Ne zaboravite na sutrašnje novo izdanje Radija Geometrija! 📡📡📡

Donosimo:

📡ABC protiv 123, Boris Filipić

Simbolizam je jedan od prvih umjetničkih izama koji se ‘manifestirao’ pisanim proglasima. Kraj 19. i početak 20. stoljeća donijeli su nova presijecanja. Ferdinand Hodler poznati je švicarski slikar koji je svoju simbolističku, pa potom i secesijsku viziju uobličio u stil koji je nazvao paralelizam. Paralelizam naglašava simetriju i ritam prirode, te njima opisuje i samo ljudsko društvo. Ova teorija paralelnih ekvivalenata kasnije se rastočila u Hodlerov karakterističan geometrijski ekspresionizam.

ABC protiv 123 ovoga puta predstavlja Hodlerov manifest iz 1900. godine.

.

📡EPP radio kafe, Vladimir i Renata Ćorić

Treće izdanje EEP radio kafea donosi nam priču o društvenom poduzetništvu. Može li ova vrsta biti temelj nove i humane ekonomije, te koje su postojeće pozitivne društveno poduzetničke prakse koje dokazuju ovu tvrdnju? Kako izgleda ekonomija s ljudskim licem vidjet ćemo kroz primjere društvenih poduzetnika koji su se hrabro posvetili rješavanju društvenih problema kroz poduzetničke aktivnosti.

📡Kritički zabavnik, Ronald Panza

Poznati komičar Srdjan Olman Stand Up napunio je i nasmijao Abrašević odličnom stand-up kritikom.

Kritički zabavnik donosi pojedinosti o ovom nastupu i razmišlja o tome zašto nam je ova forma

scenske izvedbe i dalje važna i potrebna. Stand up Abrašević ide dalje.

✂️Urednik RG: Huss Oručević


Pred nama je novo izdanje Radija Geometrija! 📡📡📡

📡Pasivna agresija, Nikola Rončević

Sedma Pasivna agresija je na pomolu. DJ Čir vrti ploče. Da, ploče. Dobro ste pročitali! Naravno, to je laž, ali lijepa laž. Niko nije zbog te laži oštećen, ili se naljutio. U biti svakog boli *** šta DJ Čir radi. U ovoj emisiji slušajte ružne istine koje dolaze sa svih strana naše ravne zemaljske ploče uz, naravno, prigodne muzičke numere.

📡Radio Alert, Semir Behram

Novo izdanje Radio Alerta pod nazivom „Reorganizacija Islamske države i marš na Tripoli“ analizira mogućnosti i opcije koje su preostale stotinama, odnosno hiljadama razbježanih boraca Islamske države koji se polagano grupišu unutar zabačenih džepova Iraka i Sirije. Al Baguz Favkani je pao, teritorija je izgubljena, ali ideja i dalje predstavlja opasnost. No, s druge strane, oči javnosti i bliskoistočnih observera su naglo okrenute ka Libiji, gdje Islamska država vreba iz pustinje, ali ovoga puta nije riječ o džihadistima. Mir između dvije sekularne vlade je okončan. Libijska Nacionalna Armija (LNA), odana Tobručkoj vladi, a pod komandom karizmatičnog Halife Haftara, krenula je prema prijestolnici – Tripoliju; gdje se već pripremaju za ulične borbe snage odane Vladi Nacionalnog Akorda (GNA), čiji legitimitet su priznale EU, UN i SAD. Mnogo više potankosti i detalja u šestom izdanju Radio Alerta …

📡Balkan Eksces, Luka Marijanović

U novoj epizodi Balkan Ekscesa upoznajemo se s bendom Band Shejvers. Shejvers sviraju melodični punk-rock, a za njih se još može reći da su trenutno jedan od najaktivnijih bendova sa bosanskohercegovačke alternativne scene. Više o bendu saznajemo iz razgovora sa pjevačem Shejversa, Borisom Jandrićem.

✂️Urednik RG: Huss Oručević


Pred nama je 15.izdanje Radija Geometrija! 📡📡📡

📡Komedija sa stavom, Omer Hodžić

U novoj epizodi Komedije sa stavom razgovarali smo s Pericom Jerkovićem. Perica Jerković je vrhunski stand up komičar iz Slovenije i jedan od tamošnjih pionira ovog scenskog zanata.

Pericu smo, između ostalog, pitali o njegovim kreativnim procesima, najupečatljivijim nastupima, te razlici između vica i stand up komičarskih šala.

📡Kritički zabavnik, Ronald Panza

U novom izdanju Kritičkog zabavnika poslušajte recenziju serije Fleabag. Ova gorko-komična serija nastala je prema istoimenom dramskom tekstu Phoebe Waller-Bridge i jedan je od rijetkih primjera u poplavi sadržaja suvremene televizije koja ne nudi samo zabavu već i vrlo preciznu i istinitu satiru ljudskih odnosa i samog društvenog života.

📡ABC protiv 123, Boris Filipić

Ideja nunizma – od grčkog ‘sada’, je specifična artikulacija moderniteta avangardnog pjesnika, dramaturga i upravitelja pozorišta Pierrea Alberta Birota. Nunizam inzistira na aktualnom trenutku i prepušta prošlost samoj sebi. Vitalnost i voljnost Birotovog nunizma prepoznatljivi su elementi i iz drugih savremenih mu -izama, poput kubizma i futurizma. Od 1916. do 1919. Birot uređuje avangardni list SIC – Sons Idees Couleurs (Zvukovi Ideje Boje) u kojem svoje radove objavljuju i futuristi i nadrealisti i dadaisti.

✂️Urednik RG: Huss Oručević


Pred nama je 16.izdanje Radija Geometrija! 📡📡📡

📡Pasivna agresija, Nikola Rončević

U osmom izdanju Pasivne agresije, zajedno s DJ Čirom, osjećamo weltschmerz. Nećemo puštati krokodilske suze, nećemo plakati nad prolivenim mlijekom, nećemo ispravljati krive Drine. Pušit ćemo istoimeni otrov, meko pakovanje i slušati glazbu nadajući se nekom boljem vremenu.

📡Radio Alert, Semir Behram

Sedmi Radio Alert govori o postkalifat atmosferi u Siriji. Šta se zapravo dešava sa Islamskom državom koja je zvanično pobjeđena, no ne i ugašena. Oslobođeni odgovornosti vladanja su u srcu sirijske pustinje napravili prostor totalne opasnosti, koji observeri nazivaju: crna rupa. Prije desetak dana je ta crna rupa progutala konvoj sa stotinu i osamdeset vojnika režima, među kojima je bio nepoznat broj ruskih trupa. Sve je veća tenzija između SDF-a, bolje rečeno američkih proksija, i snaga režima. Islamska država koristi odsutnost prioriteta velikih sila sa njih samih, te taj predah koristi za sve jaču konsolidaciju svojih redova. Sa druge strane Bliskog istoka, u središnjem magribu, sve oči su uperene na sve izgledniju opsadu Tripolija od strane feld maršala Haftara, kojeg, začudo, podržavaju i Sjedinjene Države i Rusija. Ne propustite sedmi po redu Radio Alert!

📡Balkan eksces, Luka Marijanović

U osmom izdanju emisije Balkan eksces promoviramo prvo izdanje nove četvorke sa regionale hardcore punk scene – bend Kijamet. Kijamet je novopečeni zagrebački bend kojeg čini ekipa koja je već duže vremena na sceni, a koji je prošle sedmice objavio svoje prve snimke. Više o Kijametu saznajte iz razgovora sa članomom bend – Slobichem.

✂️Urednik RG: Huss Oručević