Radio Geometrija 05/2019

Radio Geometrija, kolaž autorskih emisija redakcije AbrašRadija – premijerno svake srijede od 22 do 23 h na frekvencijama Radio Otvorena mreža. Online svakog četvrtka.

Pred nama je prvomajsko izdanje Radija Geometrija! 📡📡📡 #017

ABC protiv 123, Boris Filipić

Žuti, manifest Groc ili Katalonski anti-umjetnički manifest potpisali su u martu 1928. umjetnički kritičar Sebastia Gasch, književni kritičar Lluis Montanya i slikar Salvador Dalí. Adresiran je na katalonsku inteligenciju, te na mlade Katalonce u novonastalom vremenu. Osuđuje se ustajalo stanje tradicionalnih i ‘pseudoklasicističkih’ obrazaca, te se u borbenom tonu brani prezent afirmirajući novo, mlado, mašinističko, postmašinističko i tako dalje.

U žutom manifestu, koji to ime nosi prosto po boji papira na kojem je izvorno tiskan, suprotstavljaju se tradicija i modernost, lokalizam i univerzalizam. Tekst je kritika kaskanja katalonskog društva za trendovima ostatka Europe, te provokacija i slikovit napad na nasljedstvo nousentizma – pokreta za stvaranje klasične katalonske kulture.

Kritički zabavnik, Ronald Panza

Predstava Bobe Jelčića – Zašto je poludeo gospodin R? prema tekstu koji je i sam predložak slavnog filma Reiner Werner Fassbindera, a u produkciji i izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, zasluženo trijumfirala je na ovogodišnjem festivalu Mostarska Liska. Riječ je o predstavi o kojoj se može i treba pisati i razgovarati puno duže, a Kritički zabavnik će u svom skromnom vremenu govoriti o nekim najvažnijim detaljima, doživljajima i naravno, pitanjima.

EPP radio kafe, Vladimir i Renata Ćorić

Novo izdanje EPP radio kafea bavi se fenomenom start upa i start up kulture. Kako je nastala start up kultura, koja se promjena unutar ekonomskih praksi dogodila? Jesu li potrošači preuzeli moć nad vlastitim željama? Sve ovo ćemo vam pokušati razjasniti u ovoj epizodi razgovora o dominantnosti tehnologije u poduzetništvu i ekonomiji.

✂️Urednik RG: Huss Oručević


#018 Radio Geometrija:

Balkan eksces, Luka Marijanović

Ovosedmično izdanje Balkan ekscesa promovira novo izdanje somborskog benda Pestarzt. Pestarzt sviraju mračni hardcore punk, a prije par sedmica su objavili novi album ‘Pandemonium’ koji su tik nakon izdavanja otišli promovirati na svojoj 6. europskoj turneji. Više o bendu, albumu i turneji mozete saznati iz razgovora između voditelja emisije Luke Marijanovića i gitariste Pestarzta, poznatijeg pod pseudonimom Zurke Pestarzt.

Komedija sa stavom, Omer Hodžić

U najnovijoj epizodi Komedije sa stavom razgovarali smo sa Markom Dejanovicem. Marko Dejanović je jedan od najtrazenijih stand up komičara u Hrvatskoj. Djeluje kao rezident zagrebačkog Studio Smijeha. S njim smo razgovarali o njegovim počecima, načinu na koji kreira materijal, te o njegovim uzorima.

Pasivna agresija, Nikola Rončević

U devetom izdanju Pasivne agresije poslušajte kratku avanturu DJ Čira iz šetnje prirodom, a također i regionalne izvođače koji su se dotakli tema radničkih prava, urbicida i balkanskog mentaliteta.


#019 Radio Geometrija:

Kritički zabavnik, Ronald Panza

U ovom izdanju Kritički zabavnik donosi recenziju novog filma Christian Petzolda ‘Transit’ koji na specifičan način prikazuje transformacije ljudi u situacijama očekivanja konačne katastrofe. Impresionist Petzold u svojim filmovima pokazuje otkrivalačku snagu filma kakva se u brojnim današnjim simulacijama znatno izgubila.

ABC protiv 123, Boris Filipić

Srečko Kosovel rijetki je pjesnik onovremenog jugoslavenskog prostora prvih decenija 20. vijeka koji je budno pratio europska avangardna gibanja. Iako je umro vrlo mlad, s tek 22 godine i za svog života nije objavio pjesničku zbirku, svojom velikom pjesničkom i umjetničkom ostavštinom zadužio je naše prostore do danas, te ga se smatra jednim od najvažnijih slovenskih pjesnika uopće. Rođen je u Sežani u Krasu 1904. godine, pisao je impresionistički, realistički, ekspresionistički, futuristički i konstruktivistički. Njegov izraz ostao je svjež i moderan do današnjeg dana.

Novo izdanje ABC protiv 123 donosi izbor iz njegovih konstruktivističkih pjesama. Zapisi ‘Kons’ (konstrukcije) prostorno su zasnovani. Nasuprot tradicionalnim obrascima, Kosovel svoje stihove zida, čineći od pjesama predmete – konstrukcije, prije nego li ustaljene kompozicije. Njegova vizija bila je izgradnja nove umjetnosti za novog modernog čovjeka.

Radio Alert, Semir Behram

Osmo izdanje Radio Alerta posvećeno je ofanzivi snaga režima na provinciju Idlib, koja je pod kontrolom pobunjeničkih frakcija, odnosno turskih proksija, ali i rebrendiranih ostataka Al Qaide sakupljenih pod imenom Hajetul Tahrir Sham. Zanimljivo je da je formirana zajednička obrambena soba pod nazivom ‘Fatah Damask’, sto znači da će se udruženo pokušati oduprijeti naletima režima potpomognutog Rusijom.


#020 Radio Geometrija:

Komedija sa stavom, Omer Hodžić

Borna Sor je sjajni satiričar i kritičar društva iz Zagreba. Emisija Prime Time u kojoj je Borna autor i voditelj emitira se na N1 televiziji. Sa Bornom smo razgovarali o roastu političara kandidata za EU parlament održanom u Studiu Smijeha, političkim pritiscima na satiričare, te o kreativnom i stvaralačkom procesu potrebnom za jednu satiričnu TV emisiju. Studio Smijeha

Balkan eksces, Luka Marijanović

Nova epizoda emisije Balkan eksces vas ovaj put vodi do Tuzle. Povod je prvi album bosanskohercegovačke rapcore mašine Urban Instinkt. Album se zove ‘Spreman sve da dam’, a na njemu su i dva gostujuća repera, Edo Maajka i Frenkie. Više o bendu, albumu i planovima benda doznajemo iz razgovora sa frontmenom Urban Instinkta – Mirzom Čardžićem.

Pasivna agresija, Nikola Rončević

U desetoj, jubilarnoj emisiji Pasivna agresije kurtoazno poslušajte DJ Čira i njegove fragmente razmišljanja o ljubaznosti. Pored toga slušajte i ovotjednu plejlistu koja se veže na stvari koje stvaraju čir-ljudsko praznovjerje, svakodnevne, neobične ovisnosti i bijela kuga.


#021 Radio Geometrija:

📡Radio Alert, Semir Behram

Deveto izdanje Radio Alerta prati novosti sa aktuelne ofanzive snaga režima na provinciju Idlib, jedinu teritoriju pod kontrolom pobunjenika. Velike borbe se vode u sjevernom dijelu provincije Hama, na granici samoga Idliba, tačnije oko grada Kafr Nabuda, kojeg su nakon pada povratile pobunjeničke trupe, ali je isti pod avijacijskim djelovanjem ruskog saveznika ponovo vraćen pod kontrolu snaga odanih vladi u Damasku.

📡Kritički zabavnik, Ronald Panza

Film Arabia Joaoa Dumansa i Affonsa Uchoe jedno je od malih filmskih čuda koje mjesecima poslije nosite u mislima pokušavajući razmišljati o detaljima. Film male radnje, velikog puta i još dubljeg sna posveta je svima koji pokušavaju preživjeti u svijetu u kojemu se rad i osjećaj bivanja sve više razdvajaju.

📡ABC protiv 123, Boris Filipić

Akceleracionizam u političkoj teoriji često se shvaća kao nihilistička filozofska tendencija nastala uslijed zasićenosti kapitalističke (anti)kulture. Radi se, pak, o raznorodnom intelektualnom pokretu koji za početnu poziciju uzima inherentne autodestruktivne tendencije kapitalizma kao nešto što treba ubrzati kako bi se dosegao novi horizont. Dok je desni akceleracionizam mahom imaginativan alat za elaboraciju ovih tendencija, lijevi odgovor nastoji dati konstruktivniju interpretaciju. #ubrzati – Manifest za akceleracionističku politiku 2013. u Hong Kongu objavljuju prominentni suvremeni filozofi Nick Srnicek i Alex Williams.

Prevod Daše Vrzić. #accelerate