Urbs blog: Urbanistički vodič i vokabular za otkrivanje grada

Urbs blog – urbanistički je blog Ronalda Panze posvećen pokušajima ispunjavanja praznina i pukotina u tijelima gradova koji još uvijek traže svoju sreću.

Soft City Davida Sima

Pokušavajući održati visoku atmosferu otkrivanja prave atmosfere savršenog grada, Urbs blog će biti vođen u dva glavna tematska pravca. Najprije je to Bogdanović vokabular – nekada interna nadrealistička igra skupine teoretičara i sociologa kulture iz OKC Abrašević, koja se već preko deset godina bavi iščitavanjem tekstova protomajstora Bogdana Bogdanovića. Suočeni s činjenicom kako ne postoji veća zainteresiranost za čitanjem njegovih mnogobrojnih knjiga, odlučili smo zapisati jednu od mogućih varijanti vokabulara, prije svega kako bismo motivirali i mlađe lutalice da tragaju za gradovima. Ovaj vokabular neće predstaviti sve protomajstorove teme, već tri koje za sada smatramo najvažnijima, a koje se nadovezuju uz općepoznatu biografiju spomeničkog neimara. Druga tematska linija Urbs bloga je Mala škola urbanizma koja je nastala iz inspiracije nedavnim gostovanjem jednog od najpoznatijih živih urbanista Davida Sima u Mostaru. David Sim govori o visokim temama malog urbanizma na način da one pripadaju svima i to tako da ih svi mogu razumjeti. Prateći ovu ideju ohrabrili smo se napraviti pregled osnova urbanizma koji će skokovito pratiti njegov razvoj prema novim važnim dostignućima. Namjera nam je napraviti kratki uvod u urbanizam koji će moći svi razumjeti, a s druge strane, napraviti kvalitetno pomoćno sredstvo za projekt Mostar – Prostori koji pokreću u sklopu kojeg se Urbs i realizira.

Bogdanović vokabular

Arhitekt, urbanist, filozof arhitekture, šetač, istraživač i profesor Bogdan Bogdanović najpoznatiji je široj publici kao autor brojnih spomenika koji memoriziraju žrtvu i slave borbu partizanskog oslobodilačkog pokreta. No, Bogdanović je i autor brojnih knjiga objavljenih u dugom periodu od četrdesetak godina. Knjige koje tematiziraju urbanizam, arheologiju i antropologiju arhitekture, načine otkrivanja i ljubav prema gradu, način na koji se živi i doživljava grad te kako se pokušava preživjeti njegovo rušenje od strane raznih diktatura i gradomrzitelja, više od jedne decenije opsjedaju nekoliko članova OKC Abrašević. Nebrojeno puta pokušavali smo ostaviti dublji trag pod ovim utjecajem, ne shvaćajući da smo brojne šetnje u koje smo vodili goste i prijatelje Abraševića, pokazujući im priču o preživjelom Mostaru, iznova ga sastavljajući od krhotina, obavili upravo pod utjecajem protomajstorovih uputa.

Nebrojeno puta smo maštali i o sastavljanju vokabulara od jedinstvenih autorovih jezičnih konstrukcija, igara i rečenica elegantnih zagonetki i njihovih rješenja. Ipak, trebalo je proći dosta vremena dok se nismo oslobodili, a sada mi se čini da se zapravo radi, ne o nekoj posebnoj ambiciji vezanoj za karijerno bavljenje Bogdanovićem, već o jednoj od onih igara kakve su se igrale u njegovoj poznatoj i drugačijoj školi u Malom Popoviću. Naime, i sami smo svoje živote i rad u njima, poznavanje i druženje s Bogdanovićem, pa onda i sam vokabular, shvatili i počeli primjenjivati kao igru kojom pokušavamo ispuniti praznine jednog prostora i značenja grada kojemu nedostaje zdravo društvo sa autentičnim socijalnim kontekstom, koje je trajno oštećeno brojnim udarima na njegovu povijest.

Specifični trodijelni Bogdanović vokabular namijenjen je prije svega našem gradu i onima koji žele biti građani i građanke u njemu. Mislimo, naravno, i na mlađe ljude koji se teško povezuju s bilo čime u novom i još uvijek nepovezanom Mostaru. Pojmovi, idiomi i jezične konstrukcije ne prevode se doslovno, niti ih imamo namjeru objašnjavati. Oni su jednostavno izdvojeni, a naše razumijevanje i dalje je zagonetka, jer grad je svijet od riječi koje se neprestano razumijevaju – hodanjem. Vokabular će se pojavljivati kao sadržaj Urbs bloga u tri tematska dijela: 1) Umjetnost hodanja; 2) O ljubavi prema gradu kao i o smrti grada i 3) Jezikom grada protiv jezika diktature.

Mala škola urbanizma

Mala škola urbanizma zamišljena je prije svega kao pomoćno sredstvo voditeljima/icama, ali i korisnicima projekta „MostarProstori koji pokreću“. Ovaj tip pisane radionice (koji ima namjeru prerasti i u prostorno aktivnu) donosit će u ravnopravnoj mjeri podsjećanje na to što je to urbanizam, koji su mu glavni pojmovi, teme i problemi, kao i ono što je aktuelno danas.

Ovaj će prostor poslužiti da se podsjetimo, podijelimo i predstavimo ideje života između zgrada Jana Gehla, mekani grad Davida Sima grada koji se sjeća svoje prošlosti Alda Rossija, grad filozofa Lewisa Mumforda, umjetnički grad Camillea Sittea, šetnje Jane Jacobs, učenje iz gradova Denise Scott Brown, postmoderni grad Roberta Venturija, ekistiku (znanost o naseljima) Konstantinosa Doxiadisa, velegrad Otta Wagnera, urbanu vizualnu analizu Gordona Cullena, strukturalizam Alde Von Eycka, totalni prostor Jaapa Bakeme, fenomenologiju Christiana Norberg-Schulza, dekonstrukciju Petera Eisennmana, mentalne mape Kevina Lyncha, arhitekturalni dizajn Kennetha Framptona, marksizam Manfreda Taurija, ikonoklazam Rema Koolhaasa, socijalne rituale Spira Kostofa, sinturbanizam Vjenceslava Richtera, ekološko planiranje Iana McHargea i druge teme.

U metodologiji ćemo se oslanjati i na mnoge ne-spomenute uzore iz povijesti arhitekture i umjetnosti, kao i na utjecaje antropologije, sociologije, teorije igara i ekologije.

Urbs blog pojavljivat će se svakog vikenda na AbrašRadio portalu.Blog ‘Urbs’ autora Ronalda Panze pokrenut je kao prilog izučavanju javnog prostora u sklopu projekta Mostar – Prostori koji pokreću. Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto više.