Drugo ime za slobodu #101 – Irma Baralija / Dragan Komadina / Onomatobleja 76

Evropski sud za ljudska prava donio je jednoglasnu presudu u korist predsjednice mostarskog Gradskog odbora Naše stranke Irme Baralija, te je naložio državi Bosni i Hercegovini da izmijeni neophodne zakone i omogući lokalne izbore u Mostaru. Iz Suda ističu kako je tužena država stoga prekršila svoju obavezu da preduzme mjere da zaštiti podnositeljicu zahtjeva od diskriminatornog postupanja po osnovu njenog mjesta prebivališta i da održi demokratske izbore u Mostaru. Sud je također jednoglasno utvrdio da BiH mora izmijeniti relevantno zakonodavstvo najkasnije u roku od šest mjeseci nakon što ova presuda postane konačna. Sa Irmom Baralijom razgovarao Semir Behram.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru službeno je objavljen početak rada na koprodukcijskoj predstavi „U ime identiteta“ Narodnog pozorišta Mostar, Studija za izvedbene umjetnosti i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Predstava se radi po motivima zbirke eseja libanskog pisca Amina Maaloufa, a režirat će je Tanja Miletić Oručević. Ronald Panza nam donosi razgovor sa dramaturgom predstave “U ime identiteta” Draganom Komadinom.

I ove sedmice sa nama su Onomatoblejci. 076. izdanje satiričnog radijskog programa biće posvećeno romantičnim jadima Omera koji zanemari svoje drugare, Džotru i Zdenu, zarad velike nove ljubavi. Autori Bleje: Luka Marijanović, Nikola Rončević i Omer Hodžić. / Onomatobleja

Poslušaj:

Drugo ime za slobodu – premijerno svakog ponedjeljka od 22 do 23 h na talasima ROM – RADIO OTVORENA MREŽA.